Annonse

Aktuelt

Vegginnovasjon ga millionstøtte

BONORD har gjennom renoveringen av Krokelva og Skattøra borettslag i Tromsø, skapt ny innovasjon sammen med GLAVA, og dermed utløst millionstøtte fra Enova.

Tekst: Oddny J. Johnsen

Del denne saken:

 Anleggsleder Kristoffer Warvik i Econor er godt fornøyd med de nye og ekstra tykke isolasjonsplatene fra GLAVA.

Sammen med COWI og entreprenøren Econor, sørger BONORD og GLAVA nå for at boligene fra 80-tallet blir like energieffektive som nybygg.

Trengte tykkere isolasjon

Nær 5000 kvadratmeter med Glava-veggplater trengs for å etterisolere Skattøra borettslag, og nær det dobbelte er bruk i Krokelva. De to renoveringsprosjektene i Krokelva og på Skattøra er samlet den største rehabiliteringen i bolig­byggelaget BONORDs historie.

– Vi brukte standard tykkelse på isolasjonen i Krokelva, det som kalles Veggplate 31. Her er varme­ledningsevnen/lambdaverdien meget lav og gir et tilnærmet kontinuerlig isolasjonssjikt. Det gjør at kuldebroene reduseres og en oppnår god varmemotstand, forklarer BONORDs prosjektleder for begge prosjektene, Rune Wara.

 BONORDs prosjektleder for renoveringen av Krokelva og Skattøra, Rune Wara.

 Skattøra borettslag etterisoleres nå med ekstra tykke GLAVA-plater, og har derfor fått 8,5 millioner kroner i statlig støtte fra Enova.

– Vi oppdaget da vi startet med prosjektering av Skattøra at vi aller helst skulle hatt 120 mm tykkelse på veggplatene for å oppnå maks støtte fra Enova. Vi reiste til GLAVA-fabrikken i Askim og ga dem utfordringen om å produsere tykkelsen vi trengte. Og den utfordringen tok de, forteller Wara.

Richard van der Poel og rådgivende bygningsfysiker Marte Gaare i COWI har bistått BONORD for å finne riktig tykkelse på isolasjonen, og det er første gang GLAVA produserer en tykkelse utenom standard.

– Jeg har jobbet halvannet år med dette, sier Steve Sollied, som er GLAVAs representant i Tromsø. Han har lagt til rette for at spesialplatene kunne produseres.

– Dette er første gang vi lager akkurat denne tykkelsen, og første gang vi produserer en tykkelse utenom standard i det hele tatt. Det er ikke så vanskelig, men det skal litt til å få ting på plass og å få det til å fungere, forklarer han.

«Uten noen innovative personer her, så hadde ikke dette blitt noe av.»

Rune Wara, prosjektleder BONORD

Mye testing

– Etter mye testing fikk de det endelig til. Og de strakk seg langt! Her gjorde GLAVA en kjempejobb. Uten noen innovative personer her, så hadde ikke dette blitt noe av, understreker Rune Wara.

Den nye platetykkelsen gjorde mye for ­økonomien i prosjektet. Enovatilskuddet er en statlig støtteordning som brukes for å gjøre oppvarming av hus mer miljøvennlig. Samarbeidet i Tromsø sørget til slutt for en statlig energistøtte på over åtte millioner kroner til Skattøra-prosjektet!

– En slik støtte fra Enova er avgjørende for å lykkes med rehabilitering av de store borettslagene. Produktet er et kjempebidrag til dette, og det var veldig artig at Glava Isolasjon ble med på dette. Det er egentlig helt utrolig, sier Wara.

 Econor melder at de nye og «BONORD-utviklede» GLAVA-platene er like enkle å montere som standardplatene.

Millionstøtte

Enova støtter rehabiliteringen av de 144 boligene på Skattøra borettslag i Tromsø med 8,5 ­millioner. Krokelva, har tidligere fått seks millioner i støtte til sin rehabilitering.

Van der Poel i COWI mener mye bygningsmasse fra 70-tallet og tidlig 4 toms eller 98 mm bygningsverk vil kunne bruke dette nye systemet.

Også Sollied tror flere lignende rehabiliteringsprosjekter kan stå i kø.

– Ja, her kan ting skje. I Tromsø er det mange borettslag som må ut og gjøre rehabilitering, for så vidt gjelder dette i hele landet.

Annonse

Del denne saken:

sex videos
redhead stepteen throated and fed with cum. https://www.xxnx.sex
website blonde teen in pov casting.