Annonse

Idé og inspirasjon

Varm lidenskap for kald sommersnø

De fleste er lykkelig for at snøen endelig forsvinner og for at en sein sommer endelig har meldt sin ankomst. Men det finner noen som har et lidenskapelig forhold til snø. Også sommersnø. Som Per-Mathias Høgmo.

Tekst: Skjalg Andreassen

Del denne saken:

 Dette er sommersnø: Høy sol og kort skygge på kritthvit bunn. Per-Mathias Høgmo på en sommerlig skitur mellom Snarby og Tromsdalen. Lengden på sesongen varierer fra år til år, og aller best er opplevelsen når sommeren melder seg – også høyt til fjells. (Foto: PRIVAT)

– Ja, jeg er begeistret for sommersnø! Skiturer i sommersol er en av de absolutt fineste naturopplevelsene jeg kan tenke meg, erklærer Per-Mathias Høgmo.

Dette er ingen sykdom. Ingen diagnose eller noe behov for å skille seg ut i mengden. Tvert imot er begeistringen for sommersnø noe som har fulgt ham hele livet. Lidenskapen har utviklet seg til et savn, og savnet som har vokst seg sterkere jo lengre periodene borte fra Nord-Norge har vart, for fotballtreneren som i dag har ansvar for trenerutdanningen i Norges Fotballforbund.

Startet med isfiske

– Begeistringen for sommersnø har jeg fra barndommen, og sannsynligvis startet dette med minner fra isfiske på våren sammen med pappa. Der og da tenkte jeg sikkert ikke på dette som noe annet enn fine turopplevelser, men senere har jeg reflektert over de sterke kontrastene som skapte disse minnene: Kombinasjonen av is, snø og kaldt vann på den ene siden – og varm sol på den andre, forteller han.

I voksen alder, etter at han flyttet sørover til Oslo og senere til Moss, har han forsøkt å gjøre skiturer i sommersol til en tradisjon. Hvert år prøver å ta seg en tur til Tromsø for å gå løypa fra Snarby til Tromsdalen på ski.

Sommerlig lidenskap, sommersnø

 Sola og snøen er ikke det eneste naturen tilbyr ved sommerlige skiturer. Det handler også om lyder og lukter, mener Per-Mathias Høgmo. (Foto: PRIVAT)

«Mai måned er tradisjonelt en perfekt måned for sommerlige skiturer. Og med den seine våren og de store snømengdene varer jo sesongen i år mye lenger»

Per-Mathias Høgmo

Dette er en aldeles fantastisk skitur, der du kan gå lettkledd med sola rett i ansiktet – og der du virkelig kjenner hvordan sola varmer. Mai måned er tradisjonelt en perfekt måned for sommerlige skiturer. Og med den seine våren og de store snømengdene varer jo sesongen i år mye lenger, sier han.

Sommersnø, Hamperokken

 For utenforstående kan det kanskje være lett å forveksle, men «sommersnø» og «påskesnø» er to vidt forskjellige ting – og det samme er opplevelsene de gir. (Foto: Rune Stoltz Bertinussen)

– Hva er det som skiller en slik skitur fra en skitur i påskefjellet?

– Dette lar seg faktisk ikke sammenlikne! Én ting er nå at sola står mye høyere på himmelen på denne årstiden enn hva den gjør i påsken. Men snøen og sola er jo ikke det eneste naturen tilbyr deg! Du hører alle lydene; av snøsmeltingen og av fuglene. Du kjenner alle luktene; av lyngen som langsomt kommer frem etter hvert som snøen trekker seg tilbake – og av løvet som sprenger seg frem på trærne…

Blind for egne kvaliteter

For Per-Mathias Høgmo stopper ikke naturopplevelsen på sommersnø med skituren i seg selv. Den kan gjerne avsluttes med utepils, eller en tur å stranda og et bad i havet – et bad som ofte kan være i overkant friskt.

Fra fjell til fjære

 Den beste måten å avslutte en sommerlig skitur på, er ved å bade i havet – og oppleve fjell og snø, og fjære og sjø på samme dag. (Foto: Rune Stoltz Bertinussen)

– Dette siste blir jo kanskje en kuriositet, men likevel viktig nok, fordi kombinasjonen av fjell og snø, fjære og hav på dette viset er noe Nord-Norge er nokså alene om i hele verden. Sesongen varer jo lenge – og også etter at skisporene mellom Snarby og Tromsdalen har smeltet bort. Mange steder i fjellet ligger snøen lenge, og det er jo også en ganske flott opplevelse og grave seg ei lita snøborg for å nyte sol, lyder og friske lukter på den måten…

«Jeg er jo slett ikke alene om lidenskapen for sommersnø, men totalt sett er vi likevel ganske få som benytter disse mulighetene.»

Per-Mathias Høgmo

– Er dette kvaliteter vi med daglig tilhold i Nord-Norge er blinde for?

– Ja, jeg tror nesten jeg må si det! Jeg er jo slett ikke alene om lidenskapen for sommersnø, men totalt sett er vi likevel ganske få som benytter disse mulighetene. Det er synd, uten at årsaken trenger å være mer komplisert enn at de fleste av oss lett blir blinde for egne kvaliteter, og de mulighetene som ligger veldig nær oss. Dette er noe vi gjerne kan bli flinkere til, mener han.

Les også: Frydefull favoritt for fjellfolket

Les også: Styrer den livsviktige frivilligheten

Annonse

Del denne saken:

sex videos
redhead stepteen throated and fed with cum. https://www.xxnx.sex
website blonde teen in pov casting.