Annonse

Idé og inspirasjon

Utsikt til paradiset i Kroken

Fra det som har vært hans faste solkrok i 43 år, kan Jan A. Brox nyte utsikten til sitt eget paradis: Kroken, drabantbyen som aldri bare ble en soveby.

Tekst: BONORD

Del denne saken:

 1975: Jan A. Brox i solkroken i Gneisveien med lille Siv-Hege på fanget, kort etter innflyttingen til det som var drømmeboligen. Innflyttingen fant sted 10. juli 1975, den sommeren det regnet så fælt. 2018: Jan og Kjellaug i den samme solkroken, sammen med barnebarnet Emma som er innom bestemor og bestefar på besøk.

Herfra har Jan kunnet følge utviklingen, og se hvordan Kroken har fungert som et speilbilde på hvordan Tromsø har utviklet seg som by – helt fra 10. juli 1975, den dagen Jan (77) flyttet inn i Gneisveien sammen med sin Kjellaug (75) og barna Jim-Roar, som den gangen var 9, Frank, som den gang var 7 – og lille Siv-Hege, som ikke var mer enn knappe fem måneder gammel.

I dag har de fleste glemt bolignøden som preget Tromsø, den store gjennomtrekken som preget Kroken, nærmiljøtilbudene som ble skapt – og utviklingen av bydelen slik vi kjenner den i dag. Men Jan husker alle disse fasene.

Les også: Generasjonsboligen i Stærveien på Håpet

 17. mai - med tog forbi skole, idrettshall, svømmehall, legesenter og et svært innholdsrikt forretningssenter.

Nød og voksesmerter

– Bolignød? Ja, jeg tror vi må kunne bruke dette ordet om Tromsø på midten av 1970-tallet. Vi hadde stått på venteliste i mange år før vi fikk mulighet til å flytte inn hit, og alle leilighetene ble jo bebodd straks de var innflytningsklare, forteller Jan.

– For oss var det rene himmelen å kunne flytte inn i ei topp moderne leilighet, supplerer Kjellaug, og forteller om opplevelsen det var å kunne få tilgang til alt det som i dag regnes som selvfølgeligheter, som for eksempel nok varmtvann til en hel familie.

Med tanke på bomiljø var det ikke alt som var idyllisk på 1970-tallet.

– Universitetet vokste raskt på denne tiden, og trengte boliger til sine nye ansatte. Vårt borettslag består av 159 leiligheter, og 10-12 av disse var eid av Universitetet. Mange andre bedrifter kjøpte også leiligheter til bruk for sine ansatte, og kommunen hadde jo like mange leiligheter som universitetet…

 Kjellaug på kjøkkenet den gangen...

«Vi hadde stått på venteliste i mange år før vi fikk mulighet til å flytte inn hit, og alle leilighetene ble jo bebodd straks de var innflytningsklare»

Jan A. Brox

– Dette var ikke særlig populært?

– Nei, gjennomtrekken i disse leilighetene var veldig stor. Vi rakk så vidt å hilse på nye naboer, og vi rakk sjelden å bli kjent, før de flyttet ut og noen nye kom inn. Det ble ikke noe miljø av dette, forteller han.

Kroken var ei «transitthavn» for mange som kom utenfra til attraktive jobber i Tromsø – et sted man bodde frem til drømmen om enebolig lot seg realisere.

Les også: Hjerterom med utsikt over hele Harstad

Annonse

 

 ...og Kjellaug på kjøkkenet i dag.

Alt i nærheten

– Det var som en «bølge». Man hadde adresse i Kroken mens man bygde enebolig på Kvaløysletta, forteller Jan.

– Dere vurderte aldri å gjøre det samme?

– Jo, bevares, det var jo noe vi vurderte. Men da vi så at det egentlig ble like trangt mellom eneboligene som mellom rekkehusene, klarte vi ikke å se poenget. Jeg husker en kollega av meg som flyttet til Kvaløysletta. Han opplevde aldri kveldssol da han kom hjem etter arbeidstid. Da ble det enda vanskeligere å se noe poeng med å flytte herfra, forteller han.

 1970-TALLET: Kjellaug og Siv-Hege åpner julegaver i ei stue som var nokså tidstypisk for slutten av 1970-tallet. I DAG: Jan og Kjellaug i den samme stua – som er veldig typisk 2018.

På verandaen i Gneisveien er solforholdene veldig gode. Og for unger skinner sola alltid.

– Ungene trivdes veldig godt med å vokse opp i Kroken, og da ble det veldig lett for oss å trives også, mener Kjellaug.

– De hadde kort skolevei, som var verdens tryggeste – uten biltrafikk – så vi trengte ikke å engste oss. Og etter skoletid var det alltid nok av unger å tilbringe tid sammen med. Vi hadde alt det vi trengte i nærheten. På forretningssenteret var det et mangfold av butikker innenfor et utall av bransjer, og vi hadde legesenter, tannlege, bibliotek og det vi trengte av den slags også, forteller Kjellaug.

– Vi hadde jo svømmehallen også, minner Jan om.

– Hver fredag var det familiedag i svømmehallen. Jeg vet ikke om det formelt var «familiedag», men for oss var det sånn: Hver fredag tok jeg ungene med i svømmehallen, smiler han.

Les også: Trofast tromsdaling vendte tilbake

Ungeflokken

 Barneflokken; Jim-Roar, Frank og Siv-Hege.

Det moderne Kroken

I dag er svømmehallen stengt, som følge av manglende vedlikehold. Det store mangfoldet av butikker i forretningssenteret er blitt redusert til noen få – som til gjengjeld er temmelig mye større enn hva 1970-tallets mangfold besto av. I forretningssenteret finner du en ungdomsklubb, til erstatning for de mange ungdomsklubbene som på 1970-tallet ble etablert rundt i de forskjellige borettslagene, i bomberommene. Og i Gneisveien sitter et ektepar og nyter tilværelsen som pensjonister, stolt omgitt av store bilder av barn og barnebarn, men likevel uten å ha opplevd at noen av deres egne barn valgte å bosette seg i Kroken som voksne.

Snøvinteren - sett fra Kroken.

 

 Jan og Kjellaug i gata som har vært «deres» i 43 år. – Borettslaget har vært renovert flere ganger, men den store renoveringen skjedde i 2007, da både uteboder og verandaer ble skiftet. Den renoveringen kostet like mye som hele borettslaget i sin tid kostet, forteller Jan.

– Nei, de har slått seg ned andre steder. Men vi trives fortsatt veldig godt i Kroken, og det som er en moderne bydel med et godt bomiljø. Og vi får jo ofte besøk av både barn og barnebarn, forteller Kjellaug, og bruker Emma (20) som eksempel, som akkurat i dag er innom og får med seg noe av bestemors nylagede syltetøy.

Les også: Med hjertet i hesteskoblokka

FAKTA

Gneisvegen borettslag.

Gneisveien borettslag består av 159 leiligheter, og er det nederste borettslaget sør for Anton Borchs vei i bydelen Kroken. Avstanden til skole og butikk er kort, og bussforbindelsene til sentrum er gode.

Del denne saken:

sex videos
redhead stepteen throated and fed with cum. https://www.xxnx.sex
website blonde teen in pov casting.