Annonse

Idé og inspirasjon

Turner fra tå til topp

Når du åpner påmeldingen for nye småtroll til turn klokka 00.00, altså midnatt, og troppen er full og det er 20 på venteliste klokka 00.04, så beskriver dette ganske så nøyaktig turnengasjementet i Hammerfest.

Tekst: Oddny J. Johnsen

Del denne saken:

 Turn er styrke og allsidighet, ispedd en solid dose akrobatikk.

– Vi skulle hatt plass til flere! lyder hjertesukket fra Anneke Opedal som er nestleder og trener i Hammerfest Turnforening. Kapasiteten i hallen, pluss trenermangel gjør at de har måttet si stopp. Akkurat nå har de 380 barn og unge i alderen fire til 20 år som turner ukentlig i hallen. Og så står det cirka 200 på venteliste.

Leder Jørgen Nilsen kan ikke helt forklare hvorfor engasjementet for turn er så sterkt i ­Hammerfest, men han vet andre lagledere og foreldre nærmest får sjokk når de ser publikumsoppmøtet på turneringer og stevner.

 Leder Jørgen Nilsen i Hammerfest Turnforening, har turnet selv siden han var guttunge, og forteller om et fantastisk engasjement for turn i byen.

Fyller hallen

– Andre steder er det aldri noe problem, men her i Hammerfest kan tilreisende risikere å ikke få plass som publikum om de ikke har sikra seg billett tidlig nok. Hallen er full av tilskuere på konkurranser. Når vi kjører juleshow må vi alltid ha flere forestillinger for å få plass til alle. Og det blir smekke fullt! Det er utrolig herlig! forteller han begeistret.

I dette koronaåret har også foreldreinnsatsen og ikke minst -engasjementet vært ekstra nødvending. For å kunne kjøre treninger må støtteapparatet sprite og vaske ned alt utstyret som er brukt mellom hver gruppe som skal trene. Det vil si klokka 18, 19, 21 og 22. De mest aktive turnerne trener fire ganger i uka, mens to ganger i uka er den vanlige treningsmengden. Ungene trener fra en til to timer hver gang. 40 trenere deler på jobben og rundt 140 støttespillere står på vaktlista for å kunne bidra med praktiske oppgaver.

– Tiltak knyttet til smittevern har krevd mye ekstra foreldreinnsats, men folk kommer og står på for at ungene skal få ha dette tilbudet, ­forklarer Anneke. Likevel har turnforeningen periodevis måttet stenge på grunn av nasjonale tiltak.

 Fart og spenning er sentralt i turn med høye hopp og finslipt teknikk.

Spenning og allsidighet

– Hva er det som er så attraktivt ved turn, da?

– Det er fart og spenning og utfordringer. Her er høye hopp, mye latter og dans. Og vi trener absolutt alt: fra lilletåa og ut til hårspissen med fokus på kjernemuskulaturen. Turn er utrolig bra trening uten at du kjenner at du trener. Ungene kommer her og gjennomfører harde styrke­treningsøkter uten at de egentlig vet om det, smiler Anneke og ser på ungdomsgruppa som kjører oppvarming foran neste treningsøkt. Hele gruppa ligger på rygg med bena ti centimeter over gulvet. Magemusklene får kjørt seg og det pustes tungt i takt med dundrende musikken.

– Når de begynner å bli ungdommer så skjønner de at de trener styrke, ja. Men som turner oppnår du først og fremst allsidighet. Det gir en stor gevinst i flere idretter å også trene turn, smiler turnlederen. Allerede i 15-årsalderen begynner ungdommene å være trener for de som er yngre. Hos Jørgen går interessen i arv. ­Datteren hans Vilde på 17, er nå en av trenerne for 12-14-åringene. Hun bryter av oppvarmingen litt å gjør noen øvelser på bom og i skranken for at BONORDs fotograf skal få bilder. Øvelser du må være rimelig gjennomtrent for å mestre.

 Anneke Opedal er nestleder og trener i klubben. Hun la ut påmelding for 4-åringene klokka midnatt. Fire minutter senere var turngruppa full.

Bedre motorikk

– Vi har veldig få skader. Det er fordi sikkerhet alltid er i fokus og at vi varmer veldig godt opp før turnerne får utfolde seg, poengterer treneren.

Tidligere kunne turnlederne se at barn og unge hadde mange stillesittende aktiviteter og ikke var vant til verken å slå hjul eller stupe kråke før de startet med turn.

– Trampoliner i hagene og e-track hjemme i stua gjør at de motoriske ferdighetene har tatt seg kraftig opp hos nybegynnerne våre.

Når de får trent litt blir mange veldig gode.

– Vi hevder oss svært godt i konkurranser i Nord-Norge, og vi har klart å kvalifisere oss til finalen i NM. Målet er å ha en tropp i Norgesmesterskapet hvert år, forklarer Jørgen Nilsen. Han bygger videre på arven fra Ragnhild Mauseth som stiftet klubben i Hammerfest og la det solide grunnlaget for engasjementet som videreføres i dag. Jørgen begynte selv å turne som guttunge, mens treninga foregikk på brannstasjonen. Selve turnforeninga ble etablert først i 1995.

 Vilde Nilsen (17) er nå en av trenerne, men demonstrerer lett noen øvelser i skranken.

Viktig gave

Akkurat denne kvelden føler Hammerfest ­turnforening seg litt som lottovinnere.

De har nettopp fått overrakt 100.000 kroner fra Equinor. Melkøya-anlegget gjør at Hammerfestingene selvsagt har et ekstra sterkt forhold til selskapet, men det er en god søknad og tilfeldigheter som førte til at midlene hadde så kort vei akkurat i år.

– Alle her til lands som driver med kultur, idrett og forskning kan søke om støtte fra Equinors støtteordning, og vi deler ut midler to ganger i året, forteller Silje Grytbakk som er kommunikasjons­leder på Equinors avdeling på Melkøya. Gavene fra selskapet er enten på 10.000 eller 100.000 kroner.

– Det er sårt tiltrengte midler, og vi har mye vi kan bruke de på. Vi har likevel bestemt at vi skal benytte dem til en inspirasjonshelg både for turnere og trenere, hvor vi henter opp de beste instruktørene i landet. Det gleder vi oss til, sier Jørgen Nilsen.

Annonse

Del denne saken:

sex videos
redhead stepteen throated and fed with cum. https://www.xxnx.sex
website blonde teen in pov casting.