Annonse

Aktuelt

Tenker stort, vidt og nytt

Akkurat nå har BONORD en rekke nye og spennende prosjekter på gang, både i Harstad, Tromsø og Hammerfest. Boligbyggelaget ønsker å tenke nytt og helt annerledes enn alle andre utbyggere, og vil ta mer samfunnsansvar når de utvikler fremtidens bomiljø.

Tekst: Oddny J. Johnsen

Del denne saken:

 Administrerende direktør Kurt Figenshau har pekt ut en ny kurs for BONORD, med fokus på samfunnsansvar, bomiljø og bærekraft.

– BONORD bygger boliger annerledes enn alle andre. Vi bygger boliger vi skal forvalte til evig tid, og som vi skal følge hele livsløpet fra boligen er nyinnflyttet, til den blir bruktbolig, til den trenger rehabilitering og oppgradering. Derfor er det en svært god investering for oss å ivareta bomiljø i samme slengen. Og om ikke vi tør å gå i front og ta samfunnsansvar, hvem skal da skal gjøre det? spør administrerende direktør Kurt Figenschau i BONORD retorisk.

 

«Vi ser for oss å etablere rom for flere fellesfunksjoner og møteplasser i våre nye boliger, både innendørs og utendørs»

Kurt Figenshau

Han lar seg inspirere av ulike prosjekt, både innad i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) og ting som finnes i utlandet. Her utvikles for tiden flere spennende modeller for fremtidens boform. Blant annet ved å skape flere felles møtepunkter og tiltak innen delingsøkonomi for de som deler adresse.

Les om NBBLs bærekraftstandard

 

Flere naturlige møtepunkt

– Vi har hatt en «svalgangmentalitet» i byggene våre de senere tiårene. Det betyr at de eneste naturlige møtepunktene for beboerne har vært ved postkassene, i ganger, trapp eller heis. Slike bygg er arealmessig mer lønnsomme for utbygger, men de er ikke nødvendigvis lønnsomme for bomiljøet på lang sikt. Vi ser for oss å etablere rom for flere fellesfunksjoner og møteplasser i våre nye boliger, både innendørs og utendørs, forklarer Figenschau.

Hva med noen felles gjesterom som det går an å reservere når man har gjester? Et felles grovkjøkken utstyrt med ting man ellers kanskje bare bruker én gang i året? Hva med en felles kjøkkenhage eller drivhus for dyrking av egne grønnsaker? Eller kanskje et lite auditorium for felles møter eller kulturarrangementer for store og små?

Kreativiteten er det eneste som setter grenser akkurat nå. Figenschau forteller hvordan han og BONORD utfordres av NBBL tenke nytt sammen med de andre boligbyggelagene, spesielt innenfor miljø og sosial bærekraft.

Les om den nye tankegangen i Vindmøllebakken

Kurt Figenschau

 Kurt Figenschau vil at BONORD tar enda mer samfunnsansvar og legger til rette for bedre fellesskap i tette bomiljø. Akkurat nå har han mange ulike prosjekt på direktørbordet.

– Det skal ikke være slik at man føler seg mer ensom fordi man bor i blokk. At man opplever at man tross nærheten med andre mennesker, ikke får kontakt med noen. Jeg tror flere er interessert i å bli flinkere til å se hverandre og skape gode bomiljø for hverandre, og jeg tror vi alle kan gjøre en ekstra innsats for mer inkludering og kontakt mellom mennesker. BONORD ønsker i alle fall å ta et samfunnsansvar her, sier direktøren.

Deledrømmen

Han snakker om å skape arenaer hvor folk kan finne sammen, dele på å være barnevakt eller bistå hverandre på annet vis. I serien vår «Borettslaget» her i medlemsmagasinet BOLYST, er det mange som mimrer tilbake til en tid da bomiljøet besto av mer fellesskap, mer kontakt og at alle passet litt på hverandre. Figenschau mener BONORD skal delta aktivt i å hente den felles omsorgen for hverandre tilbake.

– Stiller du på dugnad, så er det en god vei inn til integrering i bomiljø, smiler direktøren. En mer effektiv måte å bli kjent med naboene på, finnes knapt.

Men det er ikke bare det boligsosiale som gjør det trendy å bo tettere i mindre leiligheter mens man deler på mer fellesareal: Dette handler også om å ta hensyn til klima og miljø. Figenschau er tydelig på at BONORD skal bygge så miljøvennlig som overhodet mulig. Han legger ikke skjul på at han forventer at dette også er noe som statlige myndigheter både vil applaudere og inspirere til.

– Hvis ikke myndighetene tør å ta ansvar og premiere dette, så kommer ikke vi til å lykkes 100 prosent, påpeker han alvorlig.

Annonse

 

Pågående BONORD-prosjekter

■ I Harstad har BOBORD sikret seg flere nye eiendommer og ser mange spennende muligheter i og utenfor sentrum. Det siste store prosjektet, Brovingen, er nyinnflyttet. På Skillevegen er det tett bygg og innendørsarbeidene er begynt, mens tomtearbeidene er igangsatt på eiendommen på Seljestad.

■ I Tromsø er det flere større prosjekter på gang, både i eksisterende borettslag og boligområder, men også i helt nye.

■ Likedan er BONORD også i dialog om konkrete prosjekt i Hammerfest. Mer informasjon om hvilke eiendommer som utvikles og hvordan, kommer så snart det formelle er på plass.

Grønn profil

Figenschau mener det bør være grønn profil hele veien, fra lånefinansiering, via byggeplass, materialvalg og selvsagt på sluttproduktet.

Les om BONORD deltakelse i Klimapartnerne

«Jeg tror flere er interessert i å bli flinkere til å se hverandre og skape gode bomiljø for hverandre, og jeg tror vi alle kan gjøre en ekstra innsats for mer inkludering.»

Kurt Figenschau

– Kombinerer du alt dette bør du få momsrefusjon på byggekostnaden eller så bør det komme et annet stimuli som gjør at vi raskere utvikler bedre og mer miljøvennlige byggeteknikker. På kort sikt vil momsrefusjon selvsagt frata Staten for inntekter, men i et miljøperspektiv er det en god investering. Både vi og NBBL har fokus på dette nå, og FNs bærekraftmål står sterkt hos oss. Vi skal lytte til Greta Thunberg og generasjonen som kommer etter oss. Kravet til å tenke miljø kommer bare til å bli sterkere, mener Figenschau.

 

Les Husbankens reaksjoner på BONORD-planene.

Del denne saken:

sex videos
redhead stepteen throated and fed with cum. https://www.xxnx.sex
website blonde teen in pov casting.