■■■ Noen begrenser supper til forretter, eller til å være enkel og billig mat, og for mange av variantene er dette også riktig. Men når jeg selv lager fiskesuppe, bruker jeg både rødfisk og hvitfisk, i tillegg til kamskjell og reker, og med flere andre spennende ingredienser i tillegg blir ikke dette lenger spesielt billig mat. Til gjengjeld er en god suppe godt egnet til å oppbevare i kjøleskap og til å varme opp senere, enten til en ny middag, lunsj eller kveldskos. Dette gjør jo også noe med hva vi anser som «billig mat». Med godt brød og smør som tilbehør er en god suppe så næringsrik og mettende at den selvsagt er en fullverdig middag.
Les om smakfull, sunn vegetarmat
■■■ Det finnes mange forskjellige typer suppe, men grovt sett deler vi dem i to hovedgrupper: De klare suppene og de som er kremet/jevnet. Vi koker suppe på en base – ei kraft – og for mange er det dette som utgjør kvalitetsforskjellen. Selv er jeg sånn at jeg tar vare på kraft, enten det er fiskekraft eller kyllingkraft. Jeg koker ei høne og lar den putre i gryta over lang tid. Etterpå heller jeg krafta over i små bokser som jeg legger i fryseren frem til den dagen da jeg bestemmer meg for å kose meg med ei god suppe. Dette er et godt råd for andre også, men det er fullt mulig å lage gode supper uten denne tradisjonen. Resultatet kan bli veldig godt også hvis du lager kraft basert på buljongterninger du får kjøpt på butikken.
Les om reinkjøtt: Rein gull for ganen
■■■ Rolv Wesenlund og Harald Heide Steen lagde i sin tid den legendariske sketsjen «Supperådet», og uten å ta innholdet i sketsjen alt for bokstavelig, kunne vi gjerne blitt flinkere til å gjenskape de gode tradisjonene for suppe – laget fra grunnen av, med gode ingredienser. Dette er vi blitt dårlige til. Norske husholdninger ble endret i tiårene etter krigen. Ting skulle gjøres raskt og effektivt, og de industriproduserte posesuppene ble dominerende på kjøkkenet. Mange forbinder i dag supper med poser fra Toro. Det må folk gjerne gjøre, men samtidig bør vi en og annen gang utfordre oss selv litt.
Les om skrei med utradisjonell tilbereding
■■■ Tomatsuppe, fiskesuppe, ertersuppe og løksuppe er de aller vanligste suppene. Men prøv gjerne noe nytt! Det er fullt mulig å imponere gjester med en suppe som smaker himmelsk, som ser fargesterk og lekker ut, men som likevel er enkel å lage, og der du kan bruke ingredienser som du har god tilgang på. Noen av ingrediensene har du tilgang på fordi du allerede har dem i kjøleskapet, og noen av ingrediensene har du tilgang på fordi vi er omgitt av dem. Poteten, for eksempel, som vi har rik tilgang på og som spiller en så viktig rolle i våre mattradisjoner. Du finner dessuten knapt en råvare som er bedre til å holde på varmen enn poteten. Det gjør den perfekt i en sesong der det er viktig å gi varme til kalde kropper.