Annonse

Idé og inspirasjon

Suppe i sentrum

På kjølige høstdager er supper den perfekte maten. De gir varme til kalde kropper, og variasjonsmulighetene er utallige.

Tekst: BONORD

Del denne saken:

 Kjøkkensjefen Bengt Gøran Thorbjørnsen er ikke bare opptatt av sesongene for mat. Han ønsker å bruke råvarer som er lett tilgjengelig - og aller helst basert på lokale tradisjoner. Dessuten ønsker han å inspirere deg til å prøve ut ting som er fullt mulig å lykkes med, selv om resultatet blir fremragende. (FOTO: Rune Stoltz Bertinussen)

■■■ Noen begrenser supper til forretter, eller til å være enkel og billig mat, og for mange av variantene er dette også riktig. Men når jeg selv lager fiskesuppe, bruker jeg både rødfisk og hvitfisk, i tillegg til kamskjell og reker, og med flere andre spennende ingredienser i tillegg blir ikke dette lenger spesielt billig mat. Til gjengjeld er en god suppe godt egnet til å oppbevare i kjøleskap og til å varme opp senere, enten til en ny middag, lunsj eller kveldskos. Dette gjør jo også noe med hva vi anser som «billig mat». Med godt brød og smør som tilbehør er en god suppe så næringsrik og mettende at den selvsagt er en fullverdig middag.

Les om smakfull, sunn vegetarmat

■■■ Det finnes mange forskjellige typer suppe, men grovt sett deler vi dem i to hovedgrupper: De klare suppene og de som er kremet/jevnet. Vi koker suppe på en base – ei kraft – og for mange er det dette som utgjør kvalitetsforskjellen. Selv er jeg sånn at jeg tar vare på kraft, enten det er fiskekraft eller kyllingkraft. Jeg koker ei høne og lar den putre i gryta over lang tid. Etterpå heller jeg krafta over i små bokser som jeg legger i fryseren frem til den dagen da jeg bestemmer meg for å kose meg med ei god suppe. Dette er et godt råd for andre også, men det er fullt mulig å lage gode supper uten denne tradisjonen. Resultatet kan bli veldig godt også hvis du lager kraft basert på buljongterninger du får kjøpt på butikken.

Les om reinkjøtt: Rein gull for ganen

■■■ Rolv Wesenlund og Harald Heide Steen lagde i sin tid den legendariske sketsjen «Supperådet», og uten å ta innholdet i sketsjen alt for bokstavelig, kunne vi gjerne blitt flinkere til å gjenskape de gode tradisjonene for suppe – laget fra grunnen av, med gode ingredienser. Dette er vi blitt dårlige til. Norske husholdninger ble endret i tiårene etter krigen. Ting skulle gjøres raskt og effektivt, og de industriproduserte posesuppene ble dominerende på kjøkkenet. Mange forbinder i dag supper med poser fra Toro. Det må folk gjerne gjøre, men samtidig bør vi en og annen gang utfordre oss selv litt.

Les om skrei med utradisjonell tilbereding

■■■ Tomatsuppe, fiskesuppe, ertersuppe og løksuppe er de aller vanligste suppene. Men prøv gjerne noe nytt! Det er fullt mulig å imponere gjester med en suppe som smaker himmelsk, som ser fargesterk og lekker ut, men som likevel er enkel å lage, og der du kan bruke ingredienser som du har god tilgang på. Noen av ingrediensene har du tilgang på fordi du allerede har dem i kjøleskapet, og noen av ingrediensene har du tilgang på fordi vi er omgitt av dem. Poteten, for eksempel, som vi har rik tilgang på og som spiller en så viktig rolle i våre mattradisjoner. Du finner dessuten knapt en råvare som er bedre til å holde på varmen enn poteten. Det gjør den perfekt i en sesong der det er viktig å gi varme til kalde kropper.

Chorizo

 Fres opp små terninger av chorizo for å gi ekstra smak.

Persilleolje

 En enkel persilleolje kan bidra med farge og smak; knus persille og bland med olivenolje.

«Det er fullt mulig å imponere gjester med en suppe som smaker himmelsk, som ser fargesterk og lekker ut, men som likevel er enkel å lage»

 Potetsuppe: En suppe basert på vår aller viktigste råvare. Tilsett små terninger av skinke eller bacon, og lag en spennende «topp», som for eksempel tørket tang.

Potetsuppe

Beregnet til 4-5 personer

1 kg mandelpoteter

1 blomkål

1 liter kyllingkraft

1 liter fløte/melk

Kinesisk hvitløk

Du skreller potetene, og koker disse sammen med blomkålen. Bruk stavmikser og mos det hele, og mos gjerne inn hvitløk. Deretter tilsetter du fløte og kraft.

Du tilsetter det du har tilgjengelig for å gi suppa «spiss», små terninger av bacon eller skinke, for eksempel. Du drysser over persilleolje eller olivenolje, og kanskje drysser du knust renset og tørket tang for å gjøre både smak og opplevelse enda mer spennende.

Potetsuppe

 Potetsuppe gir varme til kald kropp!

Potetsuppe

 Chorizo og persillesaus tilfører både smak og farge.

Tørket tang

 Tørket tang som topping.

 Gulrotsuppe: En vegansk suppe, fargesterk og smaksrik.

Gultrotsuppe

Beregnet til 4-5 personer

1 kg gulrot

1 liter grønnsakskraft

3 dl appelsinjuice

2 terninger grønnsaksbuljong

1 ss sukker

Salt, pepper og revet ingefær.

Kok opp gulrøttene, og mos disse sammen med revet ingefær. Tilsett deretter appelsinjuicen. Sukkeret bruker du for å ta bort syra fra appelsinen. Smak til med salt og pepper.

«Topp» med litt persille.

Gulrot

 Gulrøttene moses - og appelsinen gir en ekstra spennende smak.

 Gulrota er så fargesterk at det ikke er nødvendig med veldig mye "pynt".

 Tacosuppe: En suppe basert på den «nasjonale fredagsretten» taco, med ingredienser du sannsynligvis har i kjøkkenskap og kjøleskap fra før av.

Tacosuppe

Beregnet til 4-5 personer

1 pk kjøttdeig

1 glass tacosaus

0,5 boks mais

1 rød paprika

1 boks hakket tomater

1 liter oksekraft (evt vann og 2 terninger)

1 liten gul løk

Tacokrydder

Steik kjøttdeigen sammen med løken, og tilsett sausen sammen med én liter vann med oksekraft. Rett før servering tilsetter du paprikaen og tacokrydder. Du vurderer selv om du vil tilsette hvitløk og chili, og hvor sterk du ønsker smaken.

Nachos serverer du ved siden av, med mindre du ønsker å knuse nachoflakene og drysse over suppa som topping. Du vurderer også hvorvidt du vil toppe med rømme.

 

Taco

 Originalt kalles dette "meksikansk suppe", men ingrediensene er som vår taco.

 Du velger selv hvor sterkt krydret du ønsker denne suppen.

 Noen velger nachos ved siden av - andre stør det over.

Del denne saken:

sex videos
redhead stepteen throated and fed with cum. https://www.xxnx.sex
website blonde teen in pov casting.