Det er ikke vanlig å lage iskrem eller sorbet selv. Grunnen til dette er at de færreste har egen ismaskin, og at det er veldig arbeidskrevende å lage is uten. Men du får veldig gode ismaskiner til en høyst overkommelig pris, og med en sånn kompis i hus åpner det seg en hel verden av muligheter til å lage spennende desserter.

Sorbet er i prinsippet sammensatt av sukkerlake og syrlighet, men man kan tilsette utallige smaker – for eksempel frukt og bær – eller andre ting man liker, som for eksempel sjampanje eller akevitt. Velger du å smakssette med alkohol, bør du huske at det bare er små mengder som skal til.

■ Kok opp én liter vann og 650 gram sukker, og kjøl denne ned etterpå.

■ Tilsett 250 gram (2,5 dl) sitronsaft.

Bland dette i ismaskinen, og la denne jobbe i 25-30 minutter. For å få en hvitere farge kan du tilsette litt melk, og når isen er ferdig kan du pynte med revet skall av sitron eller lime, og gjerne et mintblad.

En sorbet er en flott forfriskning i sommervarmen, og den egner seg ypperlig som dessert, særlig etter en «tung» middag. Men husk at den er aller best fersk. Opplevelsen kan gjerne sammenliknes med softis: Når den er fersk er den myk og smidig, men etter å ha ligget i fryseboks i 18 minusgrader er opplevelsen en helt annen – selv om smaken er den samme.

 

Les også: Nasjonalhelligdommen Kvæfjordkaka

Les også: Norges beste kaketradisjon