■■■ Poteten er vår mest undervurderte råvare – og historisk sett er den sannsynligvis også vår aller viktigste matvare. Opprinnelig kommer den fra Sør-Amerika, der den lot seg dyrke i karrig jord – nokså høyt til fjells. Fra den ble introdusert i Norge på midten av 1700-tallet, har den bidratt til å hindre hungerskatastrofer, fordi den lar seg dyrke i vårt klima, og fordi den lot seg lagre gjennom vinteren.
Det finnes naturligvis en rekke ulike potetsorter, men de har til felles at de er milde på smak, noe som har fått kritikerne til å hevde at «den smaker ingenting». Det er det selvsagt mulig å hevde, samtidig som det er like sant at poteten i seg selv er så mild på smak at den kan tilsettes det meste av krydder og smaker.
■■■ «Poteten kan brukes til alt,» er det noe som heter, og utsagnet er mer enn en klisje. I Norge forbinder vi den tradisjonelt som et tilbehør til hovedretten, men enkelte steder – som i Tyskland – er det ikke uvanlig å finne restauranter som har spesialisert seg på poteter, og der poteter er det eneste du finner på menyen.
Mulighetene er så ufattelig mange. De minste potetene egner seg som saltbakte poteter, populære til koldtbordet, mens Hasselbackpoteter og Røstipoteter begge er muligheter til å utnytte råvaren på en spennende og smakfull måte. Du finner knapt bedre nattmat enn den store bakte poteten, som du fyller med det du selv synes er godt. Amerikanerne er begeistret for potetmos, med ulike tilsetninger, eller friterte poteter.