Annonse

Idé og inspirasjon

Pur sangglede

– Korsang er et av de viktigste helseforetakene i landet. Det å produsere opplevelser sammen med andre som gir noe til andre, det er helt spesielt!

Tekst: Oddny J. Johnsen

 Dag Erik Enoksen dirigerer fire kor i Harstad, og mener det å produsere musikk sammen med andre gir helsebot.

Del denne saken:

Uttalelsen tilhører Dag Erik Enoksen (45), og Harstads største korentusiast har mer på hjertet:

– Tenk deg hvis noen i morgen skulle skru av musikken i hele verden. At den ikke fantes mer. Det hadde blitt, fryktelig, fryktelig stille…

Dag Erik grøsser av tanken. Han var bare guttungen hjemme i Gryllefjord da han bestemte seg: Han skulle leve av musikk. Da han gikk musikklinja på Heggen videregående i Harstad, fikk han sitt første møte med korbevegelsen i byen. Han ble fullstendig henført. Ikke først og fremst av korsangen, men av den totale inkluderingen.

Annonse

 

Koromsorg

– Vi var en stor gjeng ungdommer fra videregående som begynte i kor. Med det kom vi inn i lokalmiljøet, og ble venner og bekjente med mennesker i ulike aldre og samfunnslag fra hele byen. Jeg husker vi ble invitert hjem til voksne medlemmer i koret for å spise middag. Det var et utrolig fint miljø, og en uvurderlig oppdragende effekt det der å få venner i ulike aldre og med ulik bakgrunn som deg selv.

Fortsatt er dette noe av det Dag Erik setter absolutt høyest ved kormiljøet.

– Når du synger i et kor kommer du ikke inn som advokat, kirurg eller snekker. Du kommer inn med stemmen din, likeverdig med alle de andre stemmene. I et kor betyr det ingenting hvem du er. Det som betyr noe er det du vil skape sammen med andre, understreker han.

 Dag Erik Enoksen bak pianoet i forsamlingssalen på Bethel i Harstad som er øvingslokale for damekoret “Mine damer”.

Alltid en sang

Kaja Paulsen (14) er usikker på om hun begynte å snakke eller synge først her i livet. Nå er hun kommet dit at hun får hun sangundervisning på Kulturskolen i Hammerfest en time hver uke, og innrømmer at hun som regel har en sang «på hjernen» mer eller mindre hele tiden.

– Ofte merker jeg faktisk ikke at jeg synger eller nynner høyt, før jeg er litt ute i en sang, sier hun lattermildt.

Vår og forsommer byr  gjerne på korkonkurranser og korstevner for de fleste som har som en av livets store gleder, det å plutselig kunne bryte ut i sang.

 Konsentrert pirker dirigenten på både små og mindre små unøyaktigheter. Konserter og korkonkurranser er årlige høydepunkt.

Dirigerer fire kor

Dag Erik Enoksen dirigerer nå fire ulike kor, pluss at han synger, spiller og deltar i ulike prosjekter ved siden av. Drømmen om å leve av musikk realiserte han på slutten av 90-tallet. Da ble enkeltmannsforetaket etablert, og siden har Dag Erik levd av å skape musikalske opplevelser både for seg selv og andre.

Han har dirigert ærverdige Harstad Mandskor i snart 17 år nå. Det er Harstads eldste kor, stiftet i 1913.

– Her er stolte tradisjoner og uniformer fra den gang korsang var for fiffen. For de som hadde råd til å kjøpe seg kjole og hvitt. I dag er korsang heldigvis en aktivitet åpen for alle, sier dirigenten.

Bel Chorus er et kor som delvis har sprunget ut fra Harstad Mannskor. Det har 26 medlemmer som setter enda høyere krav til seg selv enn de fleste korsangere.

  Dette er nå et av landsdelens beste mannskor. Bel Chorus har mellom 20 og 30 konserter i året. Vi får jevnlig målt oss internasjonalt i korkonkurranser, og vi står oss godt, melder dirigenten.

I praksis er dette glade amatører som driver mer eller mindre profesjonelt. Mannskoret jobber målrettet for å holde et så høyt nivå at de kan turnere og tjene penger, slik at de ofte kan dra på tur sammen og delta i korkonkurranser i ulike deler av verden.

 Kaja Paulsen fra Hammerfest har lært seg å spille gitar for å kunne akkompagnere seg selv. Hun spiller også piano og hun spiller i korps, men hun liker aller best å synge. Kaja håper at hun kan få velge musikk som yrke.

«Bare amatør»

– Er det ett uttrykk jeg virkelig misliker, så er det uttrykket «bare amatør». Jeg jobber med så mange ekstremt dyktige mennesker med musikk som hobby. De amatører, ja, men mange leverer minst like bra som profesjonelle. Hedersbetegnelsen amatør betyr at du elsker det du driver med, når du er profesjonell så betyr det at det er jobben din i tillegg!

Dag Erik snakker videre om hvordan han ser på det som sin oppgave å sende dem som kommer på korøving hjem igjen med mer positiv energi, enn hva de hadde da de kom.

– Alle kommer på øvelse med sine ting, sine tanker –  og sin sangglede. Min jobb er å forvalte den stunden vi har sammen til noe positivt.

For å demonstrere tar han BOLYST med på en korøvelse med damene sine, eller «Mine Damer» som damekoret heter. Her demonstrerer den dedikerte dirigenten fort hvordan han blander rollen som myndig veileder med humor og energi.

  Nå trodde dere at dere overdrev, men det må faktisk være sånn for at det skal bli tydelig. Pass bare på uttalen! Det må ikke bli «Jesus Friskus».

Former mennesker

I guttekoret som han dirigerer, får han en enda bredere rolle enn når han skal hjelpe voksne til å prestere. Her skal han forene fokus og utfordringer for en liten guttegjeng med veldig mange ulike interesser og refleksjoner i hverdagen.

– Her kan en korøvelse like fort handle om hvordan man snakker til hverandre og hva som er greit og ikke greit å si eller gjøre.

Livets små og store drama preger ofte langt mer enn en korøvelse når man er mellom 6 og 14 år, og bare det å konsentrere seg kan være en liten øvelse i seg selv.

– Da handler det ikke bare om å fremme sangen, men også det å skape gode mennesker. I Harstad Guttekor får vi oss ofte noen veldig fine diskusjoner i lag før vi er klar til å synge, smiler Dag Erik, som benytter anledningen til å skryte av foreldrene som er flinke til å bistå han som dirigent.

Sosialt samlingspunkt

Det å snakke godt sammen er også en av favorittstundene i Tromsø Akademiske kvinnekor.

– Vi øver på Driv fra klokka 18 til klokka 20.30, men så er det en liten hybel der hvor vi kan samles etter øvelsen, og da blir vi gjerne sittende en god gjeng å snakke sammen. Det er utrolig koselig, og et av ukas høydepunkt, forteller Anette Ulriksen (24). Gjennomsnittsalderen i koret er rundt 30 år, men den strekker seg både ned mot 19 og opp mot 60. Fordelingen er sånn høvelig jevn mellom de som er studenter, og de som har blitt værende i byen og koret som følge av utdanning eller nåværende yrke.

Anette jobber som HR-konsulent hos Adecco. For henne var det naturlig å begynne å synge i kor da hun skulle skaffe seg nye venner og ny base i en ny by. 24-åringen  har sunget aktivt i kor helt siden hun var seks år gammel. 

– Jeg hadde også lyst til å synge i et damekor, siden det er jeg har gjort også før jeg kom flyttende til Tromsø.

I Tromsø Akademiske Kvinnekor, som krever opptaksprøve for å ta inn nye sangere, fant hun seg til rette umiddelbart. Nå synger hun første altstemme, og er også en av de tillitsvalgte som bidrar til å koordinere koret og den praktiske driften, gjennom innsats i styret.

Tromsø Akademiske kvinnekor liker å leke med ulike genre og kombinasjoner innen korsang.

– Vi liker utfordringer. Vi er så heldige å ofte ha kormedlemmer fra andre land, altså sangere som behersker flere språk. Derfor gjør vi jevnlig sanger fra andre land. Jeg har for eksempel fått lære meg å synge på bulgarsk, fordi vi har en sanger fra Bulgaria i koret som kunne lære oss riktig uttale ord for ord, smiler Anette.

De er også ekstra stolte av å ha dratt inn joik i sitt repertoar. Med andre ord venter det mye spennende om man unner seg en kulturopplevelse med dette koret.

Hvilket man bør. Ikke bare med dette koret, men med hvilket som helst kor. Ifølge forskning!

Professor Töres Theorell ved Karolinska Institutet i Stockholm forsker på stress og formidler gjennom Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg at man gjerne får en «lykkedusj» av hormonet oxytocin når man synger sammen med andre, eller når man hører på musikk.

Man kan kjenne oppstemthet, og hormonet kan også dempe smerte. Ved å synge i kor kan man kjenne seg mer lykkelig rett og slett, mener forskeren. Som om ikke det er nok har Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, i likhet med Dag Erik Enoksen, funnet ut at musikk og kulturaktiviteter har god helseeffekt. De som deltar i kulturaktiviteter opplever bedre helse, er mer tilfreds med livet og har lavere forekomst av angst.

Drømmen lever

Det er ti år til  Kaja er like gammel som Anette og 30 år til hun er like etablert som Dag Erik. Som Anette har hun sunget i kor siden hun var seks år, og håper som Dag Erik å få jobbe med musikk i en eller annen form, siden hun ikke kan tenke seg noe som er mer spennende å holde på med.

Foreløpig gjør hun alt rett. Hun takker gjerne ja til muligheter som dukker opp, for å få sjansen til å utfordre seg selv og til å mestre nye ting. Slik høster hun hele tiden verdifulle nye erfaringer. Enten det nå er å overraske mormor på 70-årsdagen, eller delta på festivalen Sommerfeber.

– Jeg har veldig lyst på en utdanning innen musikk, og å kunne leve av musikk en gang.

Til nå har hun ikke opplevd å være spesielt nervøs foran opptredener. Det å møte publikum er en «eksamen» hun setter pris på.

Der kunne ikke Dag Erik vært mer enig.

– Skal du drive med scenekunst må du bare gi full gass, ta sjanser, ikke tvile men bare gå på. Hvis du tror du har tapt så har du tapt, poengterer han.

I Hammerfest har Kaja fått tenkt seg grundig om og blir nesten litt andektig.

– Skulle jeg ha en framtidsdrøm må det være at jeg håper sang vil være viktig for meg gjennom hele livet.

Anette Ulriksen synger i Tromsø Akademiske Kvinnekor, TAKK.

 Anette Ulriksen synger i Tromsø Akademiske Kvinnekor, TAKK. Her fotografert like før en konsert i Tromsø Domkirke.

Del denne saken:

sex videos
redhead stepteen throated and fed with cum. https://www.xxnx.sex
website blonde teen in pov casting.