■■■ Oftere enn noen av oss liker å tenke på, opplever vi at tiltak vi gjerne ønsker oss for fellesskapet kommer på kollisjonskurs med det vi som privatpersoner ønsker oss her og nå. Dette er en helt sentral konflikt. Den består av noen ubehagelige spørsmål vi har utsatt å stille, men som det nå er på tide å gripe fatt i.
■■■ Utviklingen av boligprisene er ett eksempel. Enigheten fremstår total om at prisene er for høye, og at det er nødvendig med tiltak som kan hjelpe førstegangsetablerere inn i boligmarkedet. Vi stiller gjerne kritiske spørsmål til lokale og sentrale myndigheter om mangel på politiske grep, og slike spørsmål er selvsagt helt på sin plass. Samtidig finnes det årsaker til det høye prisnivået som vi selv bidrar til – som privatpersoner. Tromsø har dessverre klart å skaffe seg et omdømme som en arena for stadige omkamper, og mange av omkampene er det vi som privatpersoner som skaper. Når det planlegges nye boligprosjekter, kommer protestene nokså forutsigbart. Vi protesterer hvis det planlegges bygget for høyt, fordi dette kan redusere utsikt. Vi protesteres hvis det planlegges bygget for utbredt, fordi dette reduserer grøntområdene. Og vi protesterer hvis det planlegges bygget for tett, fordi dette forringer bomiljøet vårt. Konsekvensene blir at planlagte prosjekter skrinlegges, noen krympes i størrelse, og uansett blir resultatet at den endelige sluttprisen for den som skal kjøpe bolig blir stadig høyere.
Høringsuttalelser og innsigelsesretten er kraftfulle verktøy i demokratiet vårt. Men her, som i alle andre sammenhenger, bør våre mest kraftfulle verktøy brukes med omhu. Av og til bør vi stille oss spørsmålet om hva vi ønsker oss for samfunnsutviklingen, og ikke bare hva vi som privatpersoner ønsker oss her og nå.