■■■ Enkelt forklart er dette ei marengskake med vaniljekrem og mandler, og noen velger å omtale den som «Verdens beste». De av oss som kaller den for «Kvæfjordkake» gjør det fordi det er her den har sin opprinnelse: Hulda Otterstad drev kafe i Harstad på 1930-tallet og kom opprinnelig fra Kvæfjord. Hun utviklet denne kaka ved å modifisere oppskriften på «Kongekake», blant annet ved å redusere mengdene av mandler, som den gang var en veldig kostbar råvare.
Les også: Slik baker du lefser
Kvæfjordkaka har lenge vært populær, men populariteten skjøt ytterligere fart etter at den i konkurranse med kransekake, gulrotkake, sjokoladekake og marsipankake ble kåret til å være Norges nasjonalkake. Etter dette skrev visesangeren Ola Bremnes «Ode til Kvæfjordkaka», og skuespiller Lars Andreas Larssen Kvæfjordkakas første høye beskytter.
Les også: Slik baker du Islandskake
■■■ Mange har stor ærefrykt for marengskaker generelt og Kvæfjordkaka spesielt, men egentlig er det ikke en vanskelig kake å bake. De viktigste tabbene du må unngå, er å få noe av eggeplommene med når du lager marengsen, eller at du slamrer med dører når kaka steiker, slik at bunnen «faller sammen». For øvrig handler kaker som dette om rutine; du blir flinkere jo oftere du øver deg! Det perfekte resultatet kommer når du kjenner ovnen din så godt at du vet hvor mange minutter steking bunnen skal ha for å bli en innertier i både smak, konsistens og utseende.