Annonse

Idé og inspirasjon

Kulinarisk hjemmebane

Poteter og beter er noe som vokser seg bedre i Nord-Norge enn nesten noe annet sted i verden.

Tekst: Skjalg Andreassen

Del denne saken:

 Bonde Mats Hegg Jakobsen (t.v.) og kjøkkensjef Bengt Gøran Thorbjørnsen samlet godsaker av høy kvalitet.

Du har sannsynligvis allerede hørt at den nordnorske jordbæra vokser seg søtere i Nord-Norge enn når den vokser under andre himmelstrøk, og det samme gjelder for rotfrukter – som poteter, rødbeter og gulbeter.

– Årsaken ligger i lysforholdene. Sol hele døgnet i vekstsesongen gjør underverker for plantene, forklarer bonde Mats Hegg Jacobsen på Berg utenfor Tromsø.

– Fotosyntesen får lov til å pågå uten avbrudd av nattemørke, og dette gjør at det ikke utvikler seg bitterstoffer i frukten, forteller han, og presiserer at dette er mer enn en påstand: Det er vitenskapelig bevist.

 Rødbeter og gulbeter er undervurerte fristelser.

 Det er lyset som er hemmeligheten bak smaken, erklærer Mats Hegg Jacobsen.

Den viktige utfordringer med å dyrke mat i Nord-Norge er åpenbar for de fleste: Sesongen er kort, og må utnyttes effektivt, men det gjør Jacobsen la drivhuset hjelpe til i første del av vekstsesongen.

Se videoen, og lær om dyrking av rødbeter, gulbeter og poteter.

Del denne saken: