Utvalget i butikkene er blitt så godt at de fleste av oss får dekket behovet på den måten. Samtidig er det enkelte kaker vi fortsatt har god tradisjon for å lage selv. Det å lage pepperkaker eller kakemenn er en fin familieaktivitet. Og så har vi krumkakene, som mange i Nord-Norge har et ekstra nært forhold til. Krumkaker fylt med multekrem er en klassiker ved avslutningen av julemiddagen.

Det er ikke alle som har eget krumkakejern, men dette er absolutt ingen dyr investering til kjøkkenet! Du trenger heller ikke å låse deg til tradisjonelle løsninger og oppskrifter. Med litt mørkt øl eller akevitt til, får du annen lukt og annen farge på kakene.

Rullepinnen for å forme krumkakene er også – nesten – nødvendig utstyr. Men mange gjør suksess med alternative former. Ved hjelp av en lav kopp med flat bunn, kan du forme krumkakene som små skåler. Det blir riktig så lekkert når du serverer multekremen i. Men du være rask, og gjerne ha hansker på, for du har ikke så mange sekundene på deg til å forme de varme og nystekte kakene før de stivner…

 

4 store egg

250 gram sukker

150 gram potetmel

150 gram hvetemel

200 gram smeltet meierismør

1 dl mørkt øl (Freeze Premium)

1 dl vann

1 ss akevitt fra Lyngen

1 barneskje vaniljesukker

 

Eggene piskes hvite og potetmel og hvetemel siktes og røres sammen med sukkeret. Etter at det tørre er blandet, rører du forsiktig inn resten. Til slutt har du ei glatt røre som du lar stå og svelle i en halvtime før du begynner å steke.