Annonse

Aktuelt

Kroneksempelet Krokelva

Se på Krokelva borettslag! Ikke bare er det i ferd med å bli et av byens desidert flotteste. Det store borettslaget håndterer sin omfattende renovering på imponerende vis.

Tekst: Oddny J. Johnsen

Del denne saken:

 Prosjektleder Rune Wara fra BONORD og anleggsleder Espen Gärtner fra Monsen Bygg AS holder fremdriftsplanen og har ansvar for at renoveringen av Krokelva borettslag foregår skjer så effektivt og trygt som mulig. (FOTO: Rune Stoltz Bertinussen).

‒ Det er helt utrolige folk som bor her! Det kommer utelukkende positive tilbakemeldinger! sier anleggsleder Espen Gärtner fra Monsen Bygg AS som er hovedentreprenør på renoveringen i Krokelva.

I 149 leiligheter pågår hverdagslivet som vanlig, til tross for at bygningsarbeidere, byggematerialer og byggelogistikk befinner seg både på ‒ og tidvis langt innenfor dørstokken.

‒ Dette er et eksempel til etterfølgelse. Alt har forløpt med god, positiv energi. Nå når de første enhetene begynner å bli ferdige er det lett å se hvilken forskjell som er på gang. Borettslaget fremstår ikke som renovert, men som et nybygg, sier prosjektleder Rune Wara i BONORD.

 Her er inngangsparti, bod og balkong revet på en av fireroms-leilighetene, klart for å bli erstattet med nybygg.

 Flere av balkongene har råteskader og kom nesten ned av seg selv da rivingen startet.

Investerer 130 mill

Generalforsamlingen vedtok låneopptaket på 100 millioner med applaus. Det er ikke noe den erfarne prosjektlederen opplever så ofte. Totalt investeres det for 130 millioner. Sommeren 2020 vil alle vindu være skiftet, alle bygg etterisolert med ny, tilnærmet vedlikeholdsfri, kledning. I tillegg er det bygd nye boder og inngangsparti til alle enhetene, og 4-roms leilighetene har fått nye, store balkonger.

Wara er borettslagets forlengede arm og er ansvarlig for at renoveringen følger kravspesifikasjonen etter såkalt beskrevet entreprise. Slik sikrer han seg at det som leveres er av ypperste kvalitet.

‒ Velger du totalentreprise, risikerer du å få lavere kvalitet på produktene. Her har vi bestilt produkter av høy kvalitet, som vi har god erfaring med og vet har lang levetid, sier Wara. Han legger ikke skjul på at det gode og tette samarbeidet med Monsen Bygg skal ha mye av æren for at det meste går så knirkefritt.

 I 2-roms-leilighetene har bygningsarbeiderne laget seg en slags “samlebånd”-løsning for de nye inngangspartiene. For eksempel vandrer de ulike midlertidige trappeløsningen i kø fra inngang til inngang.

Borettslaget består av frittstående bygg med 2-roms og 4-roms leiligheter. I tillegg til det som gjøres med selve bygningene, blir gamle oljetanker gravd opp og sanert for å tilfredsstille nye miljøregler. I tillegg skal alt av veier i borettslaget asfalteres til slutt.

Det jobbes systematisk etter fastsatt plan, bygg for bygg. Beboerne flytter ikke ut av leilighetene en eneste dag. Men de må påregne å forholde seg til provisoriske mellomløsninger mens det står på som verst.

Prosjektleder Rune Wara.

 Prosjektleder Rune Wara.

Omfattende logistikk

‒ Vi er inne i hver bolig cirka ti runder i løpet av prosessen. Vi kommuniserer med beboerne i både brev, meldinger og på telefon. Alt etter hva de selv foretrekker. Det hele begynner med et brev i postkassa. Så har vi laget oss en metode som følger hvert bygg. For eksempel må alle få midlertidig bod plass mens vi holder på. Mens vi lager nytt inngangsparti i 2-romsene, har vi tre ulike midlertidige trappeløsninger som settes på plass etter tur. Det har vært mye å tenke på, og mange kloke hoder for å utvikle en logistikk som fungerer, sier Gärtner.

‒ Derfor tok de første leilighetene lengst tid, fordi vi samtidig med renoveringen av disse utviklet metoden vi skulle bruke på resten, sier Wara. Men nå er «toget» på skinnene. Monsen Bygg sørger for å ta partiene som vender ut mot gata om sommeren, og øvrige vegger om vinteren for å sørge for minst mulig kaos når det blir snø og brøyting å ta hensyn til.

På en av fireromsleilighetene er alt av stuevinduer erstattet med ny vindsperre som er festet på veggene.

‒ Hver av disse leilighetene får en drøy uke med provisorier før nye vinduer er på plass. De kommer seg fint inn i leiligheta i perioden, men i dag får de altså ikke sett ut, forklarer Gärtner.

 Krokelva er et stort borettslag, så renoveringen er omfattende.

Godt i rute

Rune Wara er svært glad for at prosjektet følger fremdriftsplanen. De er per oktober 2019 helt i rute. Han har likevel en bekymring. Teknisk var byggene i borettslaget i betydelig verre forfatning enn fryktet.

‒ Vi har nå valgt å sikre enkelte av balkongene på de byggene som tas sist. Byggene så solide ut, men når vi har revet kommer, flere balkonger nesten ned av seg selv. Det er tankevekkende. Det var på høy tid at dette ble gjort, konkluderer han.

 Krokelva borettslag renoveres og leilighetene har fått en så stor makeover at de fremstår som nybygg.

Del denne saken:

sex videos
redhead stepteen throated and fed with cum. https://www.xxnx.sex
website blonde teen in pov casting.