Annonse

Idé og inspirasjon

Jaktlykke

Helt fra han var liten gutt har Fredrik Wedding (42) vært med på jakt. Tilgangen til store naturopplevelser er rett ut døra for BONORD-lederen i Hammerfest.

Tekst: Oddny J. Johnsen

 Fredrik Wedding på jakt på Sørøya utenfor Hammerfest.

Del denne saken:

– For meg er det kameratskapet og natur­opplevelsen som teller aller mest ved jakt. Rypa har ikke særlig grunn til å frykte meg, jeg skyter totalt kanskje mellom tre og syv ryper i året. Så jeg har aldri vært blant de som jakter for å fylle fryseboksen. For meg handler det kun om turopplevelsen og spenningen knyttet til det å jakte, påpeker Wedding.

9700 lengst nord

Han er en av til sammen 9700 registrerte jegere i Troms og Finnmark som enten jakter rype, elg eller småvilt. Wedding jakter kun rype og småvilt som for eksempel hare, og de jegerne er det absolutt flest av. Han tør ikke anslå helt hvor mange turer det blir gjennom året mellom jobb og familieliv, men de gangene han kommer seg ut er det alltid en suksess, uansett utbytte.

– Jeg jakter uten hund, jeg liker det å bare gå i fjellet med den spenningen: Finner vi rypa?

Han forteller at han har med seg minst en kompis hver gang han jakter.

– Jeg er aldri alene på jakt og jeg jakter kun når det er godvær. Så da er man garantert en fin tur uansett, smiler han.

Kvinneandelen øker

Totalt sett i Norge er det bortimot en halv million mennesker som står oppført i jegerregisteret. Det er kun Finland og Irland som har flere jegere ut fra folketall i Europa, melder Statistisk sentralbyrå, men opplyser at tallene mellom landene ikke er helt sammenliknbare.

Den mest populære jakten i Norge for tiden er småviltjakta. I fjorårets sesong var det 83.500 som oppga at de jaktet småvilt, av disse var det 6200 kvinner. Men fortsatt er det menn over 40 som er de ivrigste jegerne. To av tre jegere tilhører denne kategorien.

For 30 år siden var det svært uvanlig å finne kvinner som jaktet. Kun to prosent av jegerne var damer, men i fjor var hver fjerde person som avla jegerprøve en kvinne. Likevel er det ikke alle som tar lisensen over i aktiv jakt. Av antallet betalende jegere i fjor var åtte prosent av dem kvinner.

Norges Jeger- og Fiskerforbund har i flere år lagt til rette for at flere kvinner skal bli jegere gjennom egne kurs og samlinger. I 2014/2015 utgjorde kvinnene 12 prosent av de som jaktet i aldersgruppa 20-29 år, og fortsatt er ­populariteten økende blant unge kvinner.

Jegertetthet i 2020-2021
(antallet kvinner i parentes)

Totalt antall aktive jegere i Norge: 140.300 (11.560)
Antall rypejegere 48.500 (4090)
Antall småviltjegere 83.500 (6200)
Antall elgjegere 59.800 (5020)

 

505 damer 5070 menn

Ifølge statistisk sentralbyrå var det 315 kvinner og 3300 menn som jaktet rype, småvilt eller elg i Tromsø i fjor. Tilsvarende var det 85 kvinner og 1040 menn i Harstad og 105 kvinner og 730 menn på slik jakt i Hammerfest. Totalt 505 kvinner og 5070 menn altså, som var på jakt i fjor i BONORDs tre kommuner.

Fra han var liten har Fredrik Wedding lært seg å ta godt vare på byttet, og på hjemmebane er det som regel han som tilbereder middagen når det står rype eller hare på menyen.

– Rypa sitter gjerne i le og vi oppsøker høydedragene der det er størst sjanse for å finne fugl, forteller Wedding, men innrømmer at det ikke er hver gang det blir fangst.

– Viltet oppdager deg lenge før du ­kommer, uavhengig om prater eller ikke, så vi går som regel og skravler litt. Det er jo det som er viktig: Det å komme seg ut, flire litt i lag og den ­avkoblingen det gir bare å være ute i naturen. Vi har et storslått jaktterreng så det blir gjerne til at vi tar en del bilder, forteller Fredrik ­Wedding.

Annonse

Del denne saken:

sex videos
redhead stepteen throated and fed with cum. https://www.xxnx.sex
website blonde teen in pov casting.