– Isbadestranda er vårt «tusenårssted», og stranda ble satt skikkelig i stand til år 2000. Her bades det året rundt, og det er her vi møtes ved alle store anledninger, forteller Laila Benjaminsen.

Hun er leder for frivillighetssentralen i Skånland, men nesten enda viktigere er det at hun er leder for arrangementskomiteen til den årlige Isbadedagen.

Les om lidenskap: Hun danser drømmen

Rekord på 295

– Den første lørdagen i desember arrangerer vi Isbadedagen, og det har vi gjort i 13 år nå. Antall deltakere varierer jo selvsagt fra år til år, men rekorden er fra 2015. Den gang deltok 295 stykker, sier hun.

Mye aktivitet er knyttet til denne merkedagen. Julegata tennes, butikkene varter opp med fristende tilbud, det arrangeres rebus og lotteri – og av og til arrangeres det også julebord.

– Hvorfor ble Evenskjer og Skånland nordnorsk hovedstad for isbading?

– Forhistorien strekker seg tilbake til 1990-tallet. En dag gikk det rykter om at det var observert sel i fjæra, men så viste det seg at det bare var ordføreren, Svein Berg, som isbadet, flirer hun.

Ordføreren hadde lenge vært en ivrig isbader, men han hadde ikke gjort noe stort nummer av det. Men etter at det ble en «snakkis» ble flere med.

Les om lidenskap: Ekte korpsånd!

  • Første lørdag i desember er det alltid trangt om plassen på Isbadestranda i Evenskjer.

Fortsatt planer

– Etter at Harstad Tidende i 2003 lagde en stor reportasje om den isbadende ordføreren tok det helt av, og noen år senere var Norge Rundt her, forteller hun.

I dag er Isbadestranda vakker som et smykke, med flott brygge og en nedkomst som gjør det trygd å bevege seg ut i vannet hele året. Her er det reist et flott klatretårn, her har kongeparet satt sine signaturer på en stein – og her avvikles det organisert bading hver eneste fredag gjennom hele året.

– Er det håp om å slå deltakerrekorden, eller er interessen dalende?

– Interessen er ikke dalende, men om deltakelsen er stor eller liten avgjøres ofte av hvor mange som mobiliseres – og hvorvidt lag, foreninger eller bedrifter trigges av konkurranse. Men tradisjonen fortsetter, og vi har planer om hvordan vi skal utvikle den fine stranda videre, som et flott møtested, sier hun.

Les om lidenskap: Pur sangglede!