Annonse

Fag og forvaltning

Hvordan forebygge smitte i fellesarealer?

Her kommer noen råd om hva som kan gjøres for å forebygge smitte av koronaviruset i fellesområder. Som styre bør dere vurdere om det renholdet dere har er tilstrekkelig, eller om det bør iverksettes ekstra tiltak for å forebygge spredning av smitte.

Tekst: Stein Furulund

Del denne saken:

 Det viktigste for alle deler av samfunnet, er å begrense muligheten for smitte av koronaviruset.

Koronaviruset smitter gjennom dråpesmitte via luft, hender og berøringsflater. Eksempel på berøringsflater er dørhåndtak, heisknapper, døråpnere og rekkverk/håndlister.

1: Renhold av berøringsflater

Et normalt godt renhold er alltid en viktig del av det å hindre smittespredning av koronaviruset, men det bør nå vurderes å bruke desinfiserende midler på berøringsflater (lysbrytere, dørhåndtak, dørblad, heisknapper, døråpnere, rekkverk og håndlister) i fellesarealer. Desinfeksjon eller hyppigere renhold vil ikke eliminere smitte, men bidra til en lavere risiko for spredning av viruset.

■ Helsedirektoratet formidler at det er usikkert hvor lenge koronaviruset kan leve på overflater. Det vil variere med type overflate, temperatur, sollys og luftfuktighet.

■ Helsedirektoratet oppfordrer til ekstra rengjøring på områder med stor publikumstrafikk.

■ Hvor hyppig det skal utføres desinfeksjon, eller ekstra renhold vil være avhengig av frekvensen på bruk av fellesarealene. Dette må vurderes i hvert enkelt borettslag og sameie.

■ Vurder om det kan være aktuelt å leie inn profesjonelle renholdere i en periode.

Arbeidstilsynet har en guide ved kjøp av renholdstjenester. I tillegg har Arbeidstilsynet et renholdsregister. Alle virksomheter som tilbyr renholdstjenester, skal være godkjent av Arbeidstilsynet. Det er forbudt å kjøpe renholdstjenester fra en virksomhet som ikke er godkjent. Dette gjelder også private kjøp av renholdstjenester. På Arbeidstilsynets sider har du også muligheten til å søke etter godkjente virksomheter i ditt område.

 

Kommentar: Komfyrvakt og vannstoppere

Furulund

 HMS-kommentar, Stein Furulund

2: Færre i heisen

Folkehelseinstituttet anbefaler at vi alle holder minst 1 meter avstand til hverandre. Dette gjelder også inni heis. Vurder om det kan være aktuelt å informere om dette i nærheten av heisen. Bruk gjerne plakaten «Hold avstand til andre» fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Den kan printes ut fra nett.

 

Kommentar: Grilling, gass og brannvern.

Plakaten

 

3: Desinfeksjonsmidler/håndsprit tilgjengelig i fellesområder

Det bør vurderes å ha alkoholbaserte desinfeksjonsmidler/håndsprit i tilknytting til fellesarealer og heis. Slike dispensere bør plasseres lett synlig.

■ Ifølge folkehelseinstituttet (fhi.no) virker hånddesinfeksjonsmiddel/håndsprit mot spredning av koronaviruset og er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har dette redusert effekt. Da bør hendene rengjøres med såpe og vann.

4: Få hjelp av BevarHMS

For å følge opp renholdsfrekvensen kan BevarHMS brukes ved at du oppretter aktiviteter i programmet på dette. Programmet kan gi automatisk påminnelse til den som skal utføre jobben, samtidig blir det dokumentert at jobben er gjort. Er du usikker på hvordan du gjør dette, ta kontakt med HMS-rådgiver i boligbyggelaget ditt.

5: Hvordan forebygger alle og enhver smitte?

Helsenorge.no kommer med følgende råd til hvordan vi alle kan forebygge smitte:

Unngå å hoste eller nyse direkte på andre.

■ Hold minst en meters avstand til personer som hoster.

■ Hoste inn i et papirlommetørkle som du kaster. Deretter må du vaske deg på hendene.

■ Hvis du ikke har et papirlommetørkle, bør du hoste i albuekroken, slik at du ikke sprer dråper i lufta.

■ Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunket vann, spesielt når du har vært ute blant folk.

■ Du kan også bruke et desinfeksjonsmiddel som inneholder alkohol, hvis du ikke har såpe og vann tilgjengelig.

■ Finn alternativer til håndhilsning og klemming

Annonse

Del denne saken:

sex videos
redhead stepteen throated and fed with cum. https://www.xxnx.sex
website blonde teen in pov casting.