Annonse

Fag og forvaltning

Hvor er stoppekrana?

Hvis det oppstår en vannlekkasje hos deg, er første bud å skru igjen hovedkrana. Men vet du hvor den er?

Tekst: Bjørg Owren/ifi.no

Oppdager du at det lekker vann i huset, så steng hovedkrana umiddelbart. FOTO: KRISTIAN OWREN/IFI.NO

 Oppdager du at det lekker vann i huset, så steng hovedkrana umiddelbart. FOTO: KRISTIAN OWREN/IFI.NO

Del denne saken:

Hvis du er usikker, så finn ut av det nå, med en gang! Med litt innsats nå slipper du stå og rive deg i håret og være rådløs dersom uhellet skulle være ute.

Vi sikrer oss godt mot innbrudd og brann, men faktisk er vannskader en mye større trussel mot huset. Daglig rammes rundt 200 husstander av vannlekkasje her i landet, og i løpet av et år skades boliger for nærmere 3 milliarder. Med en enkel omdreining på hovedvannkrana kunne beløpet vært redusert.

FORTELL DET TIL FAMILIEN

Hvis du oppdager vann på avveie, så er første bud å stenge hovedkrana. Da gjelder det å vite hvor den er.

– Alle er nok ikke like bevisst på hvor den er. Utfordringen er at hovedstoppekrana ofte er «møblert inn» av hyller, kurver og andre saker, sier Frode Helmersen hos rørleggerkjeden Rørkjøp.

Han forteller at i gamle hus og leiligheter er krana som regel i kjelleren. I nye leiligheter har hver leilighet egen stoppekran montert i et fordelerskap på badet eller vaskerommet. Mens eldre leiligheter ofte har stoppekran i kjøkkenbenk.

– Når du har funnet ut hvor den er, så sørg for at de andre i familien også får vite om den og hvordan den skrus av, råder Helmersen.

Annonse

TENG NÅR DU REISER BORT

For å være sikker på at krana virker, stenger du den, og skrur så på nærmeste kaldtvannskran og lar den stå åpen et par minutter. Fortsetter det å dryppe, bør du kontakte rørlegger og få stoppe-krana sjekket av fagfolk.

De største vannskadene oppstår i tomme hus, der vannet kan bli stående og fosse i mange dager før det oppdages. Et godt sikringstiltak er derfor å stenge av vannet når du skal være lenge borte.

– Hovedkrana er første punkt på vannrøret/ tilførsel på innsiden av huset, og når den stenges er det ikke tilførsel av vann til huset, sier Helmersen.

Eksperten hos Rørkjøp har selv gjort det til en vane å stenge vannet når han reiser på ferie, og tenker at det er en enkel måte å sikre seg på. Forsikrings selskapene har også aktsomhetsregler, og bryter forsikringstakeren disse, risikerer man delvis bortfall av erstatningsbeløpet.

AUTOMATISK STOPPEKRAN

Man kan også sikre seg ved å installere automatisk vannstoppekran. Disse har følere som registrerer fukt og stenger vannet automatisk dersom det oppstår en lekkasje. En annen fordel er at den er lett å betjene. Dette er også et krav på nyere installasjoner.

– Her slipper du turen i kjelleren, det er bare å slå av en bryter før du reiser, tipser Frode Helmersen.

Del denne saken:

sex videos
redhead stepteen throated and fed with cum. https://www.xxnx.sex
website blonde teen in pov casting.