Annonse

Fag og forvaltning

De konkrete HMS-tiltakene i hjemmet

Komfyrvakt og vannstoppere er viktige HMS-tiltak i boligselskap.

Tekst: BONORD

Del denne saken:

 

Noen av de viktigste HMStiltak du kan gjøre for å forebygge skader i borettslag og sameier er komfyrvakter og vannstoppere. Du vil kanskje spørre deg, trenger jeg virkelig dette? I 2018 var nesten halvparten av utrykninger på landsbasis i forbindelse med brann i bolig, nettopp komfyrbranner. Det vil si at det er komfyren som er den desidert største kilden til brann i våre boliger. Den desidert største andelen forsikringsutbetalinger er fortsatt knyttet til vannskader som har oppstått innvendig i boliger, ofte fra varmtvannsberedere, i oppvaskmaskin eller annet utstyr på kjøkken eller bad som det stadig blir mer av. Eksempelvis installerer vi kjøleskap med vann og isbitmaskin tilkoplet vann, det samme med kaffemaskin. Et viktig tips er at med installert vannstopp gis det i de fleste tilfeller rabatt på bygningsforsikring, som jo er positivt for felleskostnadene.

 Artikkelforfatter Stein Furlund.

«Legger du opp ny strømkrus til koketopp, er det krav om komfyrvakt uavhengig når boligen eller det elektriske anlegget er fra»

For å ta komfyrvakt først

Det er krav om komfyrvakt hvis boligen er fra 2010 eller nyere. Komfyrvakt er en enhet som kutter strømmen til koketopp eller komfyr om plater blir stående på, eller om kasseroller eller stepanner koker tørr og temperaturen stiger.

Legger du opp ny strømkrus til koketopp, er det krav om komfyrvakt uavhengig når boligen eller det elektriske anlegget er fra. Det er du som beboer som er ansvarlig for å installere komfyrvakt, om du får lagt opp ny strømkurs til koketopp eller komfyr. Mange boligselskap velger å gjennomføre installasjon av komfyrvakt i hele borettslaget eller sameiet, i forbindelse med renovering eller oppgradering.

Automatiske vannstoppere

Vannstopper er i hovedsak trådløse sensorer som registrer vannlekkasje, en magnetventil som stenger vannet, samt en alarmenhet som gir alarm. Vannstopper monteres i kjøkkenbenk, på bad eller vaskerom uten sluk. Vannstopper stenger vannet automatisk når en lekkasje oppdages, samtidig som en får varsling via alarmenheten. Det å stoppe vannlekkasjer tidlig sparer en for mye ergrelser og kostnader i ettertid. Mange boligselskap velger også her å installere vannstoppere felles for alle leiligheter som forebyggende tiltak mot vannskader. Flere vaktselskaper tilbyr også tjenester knyttet til denne formen for alarm.

Felles for disse tiltakene er at de gir deg som beboer større trygghet i eget hjem mot at brann og vannskade oppstår.

Stein Furlund, HMSrådgiver og teknisk konsulent

Del denne saken:

sex videos
redhead stepteen throated and fed with cum. https://www.xxnx.sex
website blonde teen in pov casting.