HVA
Hvis du har tid til overs i Harstad, bør du unne deg et besøk i Generalhagen, en storslagen sentrumspark svært få andre byer kan vise maken til. Besøket ditt trenger ikke være planlagt eller å vare lenge – kanskje tvert imot. ­Opplevelsen er stor ved en liten tur, og noen minutter på en benk.

HVORFOR
Generalhagen har en historisk dimensjon. Dette var opprinnelig den private hagen til generalen, kommandøren av 6. divisjon, men etter at general­boligen brant ned under krigen ble parken gjort til offentlig park. I Generalhagen finner du statuen av generalmajor Carl Gustav Fleischer, som ledet de norske styrkene under slaget om Narvik, og påførte tyskerne det første nederlaget under andre verdenskrig.

HVOR
Den seks dekar store parken ligger midt i Harstad sentrum, men fremstår likevel som en verden for seg selv. Vegetasjonen bidrar til å skjerme for trafikkstøy, slik at det er mulig å finne ro her – både for voksne som ønsker et avbrekk og for barn som fortjener en arena for trygg lek.

HVORDAN
Generalhagen er mer enn noe annet et fantastisk møtested, og flere ganger har dette vært arenaen for åpningen av Festspillene i Nord-Norge. For besøkende er parken verdt et besøk, men sannsynligvis er det også mange fastboende som undervurderer denne parken.

NÅR
Generalhagen er tilgjengelig hver eneste dag – året igjennom – og ­aktivitetene varierer. Parken brukes ofte til å arrangere konserter, og vinterstid vil du finne en opplyst skøytebane her. I dag preges parken av byggeaktivitet, der den i tiden frem til 2022 skal rustes opp for flere titalls millioner kroner, for å bli enda mer tilgjengelig og enda mer attraktiv.

Se det store bildet fra Gjenreisningsmuseet i Hammerfest

Se det store bildet fra Trondenes historiske senter

Annonse