Annonse

Fag og forvaltning

Forventer mer fart i boligmarkedet

Odd Sverre Holte har dette året solgt sin bolig nummer 1000 i Harstad, og kjenner nå at prisutviklingen skyter fart i hjembyen hans. En lovendring kan føre til enda mer fart på boligmarkedet over hele landet i høst.

Tekst: Oddny J. Johnsen

 Eiendomsmegler Odd Sverre Holte i GARANTI Harstad gleder seg til en spennende og aktiv høst i boligmarkedet.

Del denne saken:

– Harstad er en kolossalt spennende by akkurat nå. Ser vi på de andre store byene i nord så er boligprisene i både Tromsø, Bodø og Hammerfest høyere enn i Harstad. Et lite øyeblikksbilde på at noe er i endring fikk vi i august da bolig­prisene i Harstad økte med 22,4 prosent, mens de ­nasjonalt økte med 1,9, forteller eiendomsmegler Odd Sverre Holte i GARANTI Harstad.

Han kan fortelle at boligprisene i Harstad nå er 12,6 prosent høyere enn for et år siden, og han tror de vil fortsette å øke.

Lovendring som joker

– Nå er det varslet renteendring både i september, desember og mars som sikkert kan bremse noe på prisutviklingen, men rent generelt tror jeg det blir uvanlig stor fart på markedet denne høsten, sier Holte, og viser til lovendringen som kommer fra nyttår.

Da vil det ikke lenger være mulig å selge en bolig «slik den er». Mye mer detaljert ­informasjon er nødvendig fra selger for å dokumentere boligens tilstand, og Holte forklarer dette mer ­utfyllende i en egen meglerkommentar på siden her.

– I desember er kjøperne normalt mer interessert i pepperkakehus enn i vanlige hus, men det tror jeg vil være annerledes i år. Jeg tror en god del selgere vil slippe boligen lettere før nyttår for å unngå ekstra jobb og omkostninger ved å tilfredsstille den nye loven som vil gjelde fra 1. januar, forklarer Holte.

– Vil ikke kjøperne sette seg enda bedre til på gjerdet for å få en mer utfyllende takstrapport?

– Nei, jeg tror det for kjøpere vil være mulig å gjøre seg et kupp denne høsten som følge av ­lovendringen, og at vi kommer til å se en ­betydelig større omsetning i desember enn normalt, sier Holte.

 

Skiftet retning

Det er bare noen få måneder siden Holte ble GARANTI-megler. I nesten 20 år har han hatt DNB som arbeidsplass, men da sjefen hans, Ruth Norstrøm ble direktør i GARANTI Nord, fristet det å følge etter.

– Det var ingen impulsiv avgjørelse, jeg hadde lenge vurdert å søke nye utfordringer. At Ruth turte ta nye utfordringer her i GARANTI, gjorde beslutningen enklere for meg.

Fortsatt ser den erfarne megleren fram til hver eneste arbeidsdag.

– Jeg var 35 da jeg begynte som eiendoms­megler. Det er en krevende bransje med utfordrende arbeidstid, men dette er også det morsomste jeg vet. Å lykkes med et godt salg for mine kunder er like viktig i dag som da jeg begynte, og det å få møte mennesker i alle livssituasjoner er like spennende nå som i starten, enten det gjelder boligsalg, boligkjøp, verdi­vurdering eller bare en god boligprat. Jeg pleier å si at jeg har gått læretida i DNB, og at jeg nå er i gang med eksamen, sier han med en god latter.

Holte er glad for den oppryddingen bransjen har hatt, og for kvalifikasjonskravet som kom i 2007. Etterutdanninga han ble tvunget til å ta da, mener han er noe av det beste som har hendt han.

Fantastisk sparebøsse

– Eiendomsmeglere er nå en yrkesgruppe som er garantist for at omsetning av boliger skjer trygt og riktig. Jeg opplever at jeg har en samfunnsnyttig jobb, og oppryddinga som ble gjort i bransjen i 2007 har virkelig fungert!

I tiden som kommer nå tror han boligmarkedet vil få litt drahjelp av koronapandemien.

– Jeg tror mange som ble tvunget til å sitte på hjemmekontor har kjent på at de har det litt for trangt, og nå er på jakt etter noe litt større.

Så håper han at flere unge, også i Harstad, kommer seg inn på boligmarkedet.

– En boliginvestering er en fantastisk sparebøsse. Hvis du er student, kan du inngå avtale med banken om kun å betale rente og eventuelle felleskostnader i studietida. Dermed får du gjerne en netto som er bedre eller om du bare leide bolig.


   BOLIGPRISUTVIKLINGEN
   • Boligprisene steg med 1,9 prosent i august nasjonalt,
     og boligprisene er nå 9,4 prosent høyere enn for ett år siden.
     Prisutviklingen på boliger i Norge var sterkere i august enn
     det som er normalt for denne måneden.
   • I Harstad steg boligprisene med 22,4 prosent i august,
     og boligprisene er nå 12,6 prosent høyere enn for et år siden.
   • I Tromsø steg boligprisene med 1,6 prosent i august, og her
     er boligprisene nå 7,1 prosent høyere enn for et år siden.
   • Nasjonalt er det så langt i år aldri før verken lagt ut eller solgt
     så mange bruktboliger som i år. Det tok i gjennomsnitt
     35 dager å selge en bolig i august 2021, ned fra 45 dager
     i juli. I Harstad tok det i snitt 76 dager å selge en eiendom,
     noe som er seks dager mer enn august i fjor. Kortest salgstid
     hadde Bodø og Fauske med 16 dager.
   • Bodø har generelt hatt sterkest prisutvikling de siste
     12 måneder, med en oppgang på 15,9 prosent. Harstad er
     på andre plass med 12,6 prosent, deretter følger Trondheim
     med 11 prosent, Bergen med 9,8, Kristiansand med 9,4,
     Stavanger med 8,9 prosent, Oslo med 8,4 prosent og Tromsø
     på åttende plass med 7,1 prosent.

Annonse

Del denne saken:

sex videos
redhead stepteen throated and fed with cum. https://www.xxnx.sex
website blonde teen in pov casting.