Annonse

Idé og inspirasjon

Fortellingen om flokken til Hvaldimir

Sommeren 2019 hadde hele Hammerfest én felles lidenskap: en leken hvithval med sterkt behov for hjelp. Nå har fortellingen om han og den store flokken han har skaffet seg på land blitt bok, snart blir det fotoutstilling og så kanskje en skulptur av kjæledeggen – i full størrelse.

Tekst: BONORD

Del denne saken:

 Det gikk rykter om en hvithval i havnebassenget, og plutselig var sentrum fullt av folk igjen som ville se på attraksjon.

Det er forfatter Sylvi Jane Husebye som har samlet byens Hvaldimir-minner mellom to permer: Den helt unike historien om den selskapssyke hvalen som skapte så mye glede – og bekymring – verden rundt.
– Det som skjedde var helt spesielt og er en historisk hendelse, og det er egentlig helt utrolig hva slags engasjement som Hvaldimir utløste, forteller Husebye, som redegjør utførlig for dette i boken sin.

– Men hvor er Hvaldimir nå for tiden?

– Vent litt, svarer Husebye og går kjapt på nettet.

– Han var observert i Sørfold litt nord for Fauske i forgårs.

Hele historien

For de som ikke helt husker historien så skal vi altså tilbake til i fjor, 2019. På vårparten rapporterte fiskere på finnmarkskysten om at de hadde observert en nysgjerrig hvithval med sele på, som fulgte etter båtene. Fiskeren Joar Hesten tok på seg overlevelsesdrakt og hoppet i havet sammen med hvalen og lyktes i å befri den fra seletøyet den hadde på seg. Dette var merket med «Equipment St. Petersburg», men ingen har noensinne bekreftet å ha hatt hvithvalen i fangenskap før den rømte.

– Dette er en typisk slik historie hvor det koker i mediene når det skjer, og alle følger med. Og så plutselig er det over – og så begynner man å huske feil. Jeg har derfor sørget for å få ting ned i ei bok mens vi ennå husker hva som faktisk skjedde, sier Husebye. Hun passer nøye på å fortelle historiene som kan dokumenteres. Med den kjendisstatusen som Hvaldimir etter hvert fikk, dukker det opp mye rart.

– Det kom folk fra hele verden til Hammerfest. Noen bodde flere uker på hotellet bare for å få klappe hvalen og mate den. Da hvalen skulle døpes kom det meldinger med navneforslag fra alle verdenshjørner. Hvaldimir er fortsatt en liten verdensattraksjon, og boka handler altså om den perioden han i praksis «eide» havnebassenget i Hammerfest, forteller forfatteren.

 Verden oppdaget Hvaldimir blant annet gjennom denne selfien i lørdagsutgaven av The Times, tatt av Linn Sæther på Rolvsøy på Finnmarkskysten, som var den som først fant ut at han kunne triks. Hun var den første som begynte å mate og ta seg av den forkomne og kontaktsøkende hvithvalen.

 – Det var masse spekulasjoner i internasjonal presse. At disse hvalene trenes som våpen, som en slags selvmordsbombere. Folk i Finnmark er derimot ikke redde for ting som kommer fra Russland: pomorene kom med fisk, soldatene kom med frigjøring og nå kom Hvaldimir med glede, sier forfatter Sylvi Jane Husebye. (Foto: Linn Sæther)

Kunne triks

Linn Sæther på Rolvsøy var den første som fikk kontakt med hvalen og fant ut at den kunne gjøre triks. Hun tok selfie av seg selv og hvalen sammen, som gikk viralt og til slutt endte opp på forsiden av «The Times». Etter en ukes tid forlot hvalen Rolvsøy og fulgte etter en seilbåt inn til Hammerfest.

– Jeg husker det godt. Det var 1. mai 2019. 1. mai-toget var nettopp avsluttet og folk var dratt hver til sitt, men så begynte ryktene å gå om hvithvalen i havnebassenget, og plutselig var sentrum fullt av folk igjen som ville se på attraksjonen. Vi trodde jo at han ville være borte igjen neste dag.

Men Hvaldimir trivdes i havnebassenget i Hammerfest. I så stor grad at kommunen måtte innføre regler for at han skulle få nok rom og respekt for sine behov.

– Det var i en periode som om hele byen hadde et felles, lekent kjæledyr, sier Husebye.

Hvaldimir var periodevis i dårlig forfatning og trengte tydelig å få hjelp fra mennesker – og mat.

– Men han var en ganske kresen kar som helst bare ville ha halvfrossen sild i passelige biter. Da vi fant ut det – i mai 2019 – var Norge nesten tomt for sild, for vi eksporterer jo alt sammen!

Husebye har funnet fram til historien om den utflytta hammerfestingen som gjennom intenst arbeid blant sine kontakter til slutt skaffet til veie fire tonn frossen sild til Hvaldimir.

– Det er mange slike historier rundt Hvaldimir, om enkeltpersoners sterke engasjement for dette bortkomne dyret. Jeg har i boka valgt å fokusere på all frivilligheten som oppsto rundt Hvaldimir, forteller Husebye. Hun har masse ulike historier hun gjengir, for eksempel den om da Hvaldimir trakk kniv på havets bunn!

 Det er ikke så lett å snike seg forbi Hvaldimir om du skal legge inn til flytebrygga med småbåt. 4 meter lange og 800 kilo tunge Hvaldimir stiller seg ofte oppreist i vannet og vinker med finnene. (Foto: Tommy Nilsen)

 Slik førstesida i boka viser så ville alle hilse på ­Hvaldimir, og han ble forsøkt matet med fiske­boller, kebab og alt mulig. En utflyttet hammerfesting i Tromsø heiv seg rundt og fant en pall her og en pall der med det som ble favorittmaten: halvtint sild i passelig store biter.

Hvaldimir-statue?

Underveis i arbeidet med boka har Husebye funnet ut mye om hvithvalen, som er fredet og lever i store flokker rundt hele Nordpolen, en såkalt sirkumpolar art. Ulike flokker utvikler ulike «dialekter» for å kommunisere med hverandre, og Husebye kan fortelle at det ikke er uvanlig at hvithvalhannene streifer alene.

Hvaldimir forlot Hammerfest i september 2019, men befinner seg altså fortsatt langs norskekysten hvor han nå tydelig har lært seg å sanke sin egen mat.

– Vi håpet en stund han skulle følge silda nordover igjen, men han liker seg tydeligvis best i stille og rolige fjorder. Det så vi allerede da han var her at han likte trygge rammer. Han trivdes ikke med bølger og åpent hav, noe som sikkert kommer av at han er vokst opp i fangenskap.

Nå pågår arbeidet med å samle bilder som er tatt av Hvaldimir til en fotoutstilling, som skal kunne stå både på Rolvsøy og i Hammerfest.

– Det finnes også et initiativ om å bygge en skulptur av Hvaldimir i full størrelse i havna i Hammerfest, men vi skal selge noen bøker før vi kommer dit, smiler hun.

– Likevel: Et slikt minnesmerke hadde både Hvaldimir og byen fortjent. For noe liknende som han kommer ikke til å skje igjen. Dette er en helt unik hendelse i verdenshistorien!

Boka om Hvaldimir er utgitt av Finnmarks­forlaget og kan bestilles via deres Facebookside, eller gjennom bokhandler. Den er også tilgjengelig hos bokhandlere i Hammerfest.

Boka har et førsteopplag på 2000.

Sylvi Jane Husebye (bildet) er ­opprinnelig fra Østlandet, men har bodd i Finnmark siden 1990. Dette er hennes 9. bok.

Annonse

Del denne saken:

sex videos
redhead stepteen throated and fed with cum. https://www.xxnx.sex
website blonde teen in pov casting.