Annonse

Aktuelt

Dette er fremtidens boliger

Vindmøllebakken i Stavanger gir en forsmak på fremtidens boliger.

Tekst: BONORD

Del denne saken:

 Et eget veksthus for den med grønne fingre, som liker å se ting vokse og gro. (FOTO: Sindre Ellingsen).

De førende prinsippene er tydelige: Fellesskap og bærekraft – og sameksistens på tvers av generasjoner. Det hele minner litt om «gamle dager»; den gangen det var vanlig å gå til naboen for å låne en kopp sukker eller et verktøy du selv ikke hadde – men ikke «gamle dager» som i form av rene bokollektiv.

 Leilighetene er små og plasseffektive. Standardleilighetene er rundt 60 kvm, familieleilighetene med tre soverom er rundt 80 kvm, mens de minste er på ett rom på 26 kvm. (Foto: Stian Dirdal)

Sosial bærekraft

– Nei, Vindmøllebakken er ikke noe kollektiv i tradisjonell forstand, for alle har mulighet til å gå hver til sitt – og til å leve privat. Men leilighetene er relativt små. Funksjoner som det bare en sjelden gang er behov for, er flyttet ut av hver enkelt leilighet og inn i attraktive fellesarealer, forklarer Randi Augenstein, som er daglig leder i Arkitektfirma Helen & Hard AS.

De fleste har ønske om å kunne invitere til en stor fest, kunne ta imot gjester på overnatting eller gjøre noe spektakulært på kjøkkenet. Men for de fleste er det meningsløst å ha en leilighet som er så stor at slik virksomhet skulle skje på ukentlig basis. Derfor er fellesarealene i Vindmøllebakken mangfoldige og attraktive, med felles storkjøkken, gjestehybler, allrom, amfi og veksthus – i tillegg til mer vanlige fellesrom som vaskerom og sportsboder.

Ved siden av å være daglig leder i arkitektfirmaet, leder Augenstein også selskapet Gaining by sharing, som gir råd til planlegging av bofelleskap.

– Vi fokuserer på bærekraft i vid forstand – ikke bare miljømessig, men også arkitektonisk, menneskelig og sosialt. Sosial bærekraft er ofte undervurdert, og ikke minst undervurderer vi helsegevinsten som ligger i sosial kontakt. Yngre og eldre har ofte både egenskaper og utfordringer som utfyller hverandre.
Unge barnefamilier sliter med «tidsklemma» og stress. Eldre har nok av tid, men noen av dem opplever ensomhet, og mange kan til gjengjeld trenge hjelp til tekniske ting, forklarer hun.

 

 Også materialvalget er basert på prinsippet om bærekraft. (Foto: Stian Dirdal)

 Daglig leder Randi Augenstein.

Trenger politisk rolle

Vindmøllebakken består av 40 boligenheter i sitt første byggetrinn.

– Hvordan er responsen i markedet?

– Responsen har vært veldig bra, særlig tatt i betraktning at disse boligene ble lagt ut for salg på et tidspunkt der markedet «duppet». Men prosessen har vært annerledes enn ved vanlige boligprosjekter. Der det ellers ville vært vanlig med salgsmøter, ble interesserte invitert på kurs og opplæring, fordi dette
er en helt ny boform, der det er nødvendig å etablere egne husregler og regler for bruk av fellesarealene. Til gjengjeld har kjøperne hatt mulighet til å påvirke den endelige utformingen, forteller hun, og legger til at hun også opplever interesse for modellen fra andre deler av landet.

 Amfiet benyttes til små konserter. (Foto: Minna Soujoki)

– Vi har på mange måter vært veldig heldig med Vindmøllebakken som pilot, fordi vi har en privat utbygger som har akseptert en noe lavere inntjening enn hva tilfellet ville vært ved en tradisjonell og kommersiell utbygging. Hvis modellen skal realiseres andre steder, tror jeg det er nødvendig med en politisk aktør, for det er ikke sikkert at markedet alene er i stand til å definere de behovene for boliger som vil melde seg enda sterkere om 10- eller 20 år, sier hun.

Del denne saken:

sex videos
redhead stepteen throated and fed with cum. https://www.xxnx.sex
website blonde teen in pov casting.