Historiske bilder kan avsløre veldig mye, men det finnes også ting bilder ikke er i stand til å formidle – som lyder og lukter, for eksempel. På dette bildet troner Findus-fabrikken tydelig, og den er åpenbart ikke ferdig utbygd her. Oppbyggingen av denne fabrikken står sentralt i historien om Hammerfest, men det gjør faktisk rivningen også. Det de fleste unnlater å nevne, er jo lukta som omkranset fabrikken. Det luktet fisk, rett og slett, og dette tiltrakk seg måser – på jakt etter en munnfull godsaker.

Ingen hadde tatt seg bryet med å forklare måsen om planene om at Findus skulle rives, og fabrikken forsvant lenge før måsen gjorde det. Mens Findus-bygget ble sanert, søkte måsen jeg oppover Strandgata, og den søkte seg sitt asyl der Vinmonopolet holdt til. Der skrek måsen sin nød, og gikk til hyppige angrep på Vinmonopolets stadig mer duknakkede kunder.

Etter en tid forsvant måsen bort fra Vinmonopolet også, uten at noen har fortalt hva som egentlig skjedde med den eller hva som fikk den til å flytte på seg. Ingen har heller gjort noe stort poeng av at den største innsatsen for edruskapssaken i Hammerfest faktisk ble utført av sultne måser som savnet Findus.

Les «I alle dager» (26) her

Les «I alle dager» (25) her

Les «I alle dager» (24) her

Annonse