Annonse

Idé og inspirasjon

Den glemte folkebevegelsen

Du visste muligens ikke hvorfor Norge ble en stormakt innenfor bridge? Kari-Anne Opsal er blant de frelste. Hun bruker alt av sin tilgjengelige fritid på dette kortspillet.

Tekst: Skjalg Andreassen

Del denne saken:

 Kari-Anne Opsal i rollen som bridgespiller – en rolle hun har hatt siden 1994. (Foto: LISE MARIE MATHISEN)

– Jeg begynte ganske sent med å spille selv, og startet ikke før jeg hadde rukket å bli 28 år. I dag er jeg glad for at jeg ventet så lenge, for det å spille bridge er noe man virkelig blir hektet på. Hadde jeg startet i veldig ung alder, er jeg redd for at jeg hadde brukt mer tid på dette enn hva som ville vært fornuftig, erkjenner hun.

I dag er Kari-Anne Opsal kjent som ordfører i Harstad, men hun vokste opp på yttersida av Senja med to foreldre som begge var aktive bridgespillere. Bridgefeberen lot seg likevel ikke automatisk gå i arv fra den ene generasjonen til den neste. Det var andre lidenskaper som trakk sterkere for hennes del.

 Norsk Bridgeforbund har 8.000 medlemmer, men selvsagt er det langt flere bridgespillere her i landet.

Ble erstatning for fotball

– Jeg spilte fotball på et ganske høyt nivå, for Fløya, og fotballen tok jo all fritiden min. Etter hvert flyttet jeg til Oslo, og da jeg la opp som fotballspiller opplevde jeg for første gang å kjede meg på fritiden. Det var bakgrunnen til at jeg prøvde meg på bridge – og her opplevde jeg å bli hektet fra første stund, forteller hun.

Bridge ga henne alt hun kunne ønske seg av en hobby: Det sosiale møtestedet og muligheten til å treffe folk fra hele landet – og hele verden – som deler en felles interesse, uavhengig av bakgrunn eller sosial status. Dessuten: De strategiske evnene spillet krever, makkerspillet og kommunikasjonsegenskapene. Bakgrunnen hennes som idrettsutøver på et høyt nivå er kanskje heller ikke uvesentlig i denne sammenhengen. Som bridgespiller er hun ikke alene om denne bakgrunnen. Tidligere landslagskaptein Martin Andresen er blant Norges beste bridgespillere. Tidligere verdensener i tennis, Martina Navratilova, er også bridgespiller. Microsoft-gründer Bill Gates får praktisere sine evner til kommunikasjon og strategisk tenkning gjennom å spille bridge.

– En høy gjennomsnittsalder pleier å være et utslag av rekrutteringsproblemer?

– Det stemmer at vi har en høy gjennomsnittsalder blant dem som er organiserte medlemmer. Den er i dag på over 61 år. Men dette kan ikke uten videre ses på som et utslag av rekrutteringsproblemer. Folk slutter jo ikke å spille bridge, slik fotballspillere eller skiløpere legger opp med sine aktiviteter, så derfor blir jo også gjennomsnittsalderen høy, mener hun.

 Kari-Anne Opsal i rollen som ordfører i Harstad – en rolle hun har hatt siden 2019.

 Kari-Anne Opsal i rollen som president i Norsk Bridgeforbund – en rolle hun har hatt siden 2016.

Annonse

Internasjonal stormakt

Hun uttaler seg ikke bare som en ivrig bridgespiller. Kari-Anne Opsal er president i Norsk Bridgeforbund. Ja, mer enn det: Hun sitter også i styrene til European Bridge League og World Bridge Federation også.

«Hadde jeg startet i veldig ung alder, er jeg redd for at jeg hadde brukt mer tid på dette enn hva som ville vært fornuftig.»

Kari-Anne Opsal

– Hvorfor har sjakk fått en så mye sterkere posisjon enn bridge?

– Det har sikkert flere grunner. Sjakken har vært flinke til å promotere seg, og det er det grunn til å være imponert over. Samtidig er det litt enklere for utenforstående å forstå et parti sjakk enn en runde bridge. Én ting er å forstå reglene, men du trenger tid til å forstå samspillet mellom makkerne – noe som er en helt sentral del av bridge-spillet, sier hun.

Mistet medaljen

Og så til spørsmålet: Hvorfor ble Norge en stormakt innenfor bridge?

– Det var under krigen at Norge la grunnlaget for posisjonen sin. Tyskerne hadde lagt ned forbud mot alle former for organisert virksomhet under okkupasjonen. Dette gjaldt ikke bare politisk virksomhet, men også sportslig og sosiale sammenkomster også. Av en eller annen grunn ble det gjort et unntak for å komme sammen for å spille bridge, og slik fikk bridgen en enorm tilslutning. Det ble arrangert «bridge og dans» og «bridge og ski», men populariteten til selve kortspillet festet seg, og vedvarte, forteller hun.

 

 De ser kanskje ikke glamorøse ut, men de store bridgeturneringene samler store mengder mennesker - og skaper store mengder spenning.

I dag er det registrert 8.000 medlemmer i bridgeforbundet, men det spilles selvsagt bridge langt utover rammene av offisielle turneringer.

– Hvor ofte får du selv spilt?

– Jeg får ikke spilt så mye som jeg skulle ønske, for jeg organiserer mer enn jeg spiller. Men jeg benytter de mulighetene jeg får, og ved hjelp av et nettbrett kan jeg spille bridge uansett tid på døgnet, med noen rundt omkring i verden. Dessuten deltar jeg i NM hvert år.

– Hvordan pleier det å gå?

– Det varierer, ærlig talt. Nå på Lillehammer i august spilte jeg mixed sammen med min faste partner Stian Evenstad, og vi lå veldig godt an – vi lå på andreplass foran siste runde. Men da fikk jeg nerver. Jeg gjorde to feil, og til slutt endte vi på femteplass. Det tror jeg vi skal være fornøyde med, men jeg mistenker at Stian ble litt sur for at vi mistet medaljen, sier hun.

 

BRIDGE

■ Kortspill for fire spillere, hvor to og to spiller sammen.

■ Ingen element av gambling eller tilfeldighet.

■ Spillet består av to faser; meldedel og spilldel.

■ I meldedelen skal makkerparet forsøke å finne ut hvor mange stikk de kan ta.

■ I spilldelen forsøker de som «vant» meldedelen å ta det meldte antall stikk.

■ Spillet ble oppfunnet på 1800-tallet, og modernisert i 1925.

■ World Bridge Federation ble stiftet i Oslo i 1958.

Del denne saken:

sex videos
redhead stepteen throated and fed with cum. https://www.xxnx.sex
website blonde teen in pov casting.