Annonse

Idé og inspirasjon

Botanisk oase

Tekst: Oddny J. Johnsen

Del denne saken:

 

HVA

Arktisk-alpin botanisk hage i Tromsø er en liten men innholdsrik utstilling av planter fra alle verdenshjørner. Internasjonale medier som BBC og the ­Guardian har kåret den vesle perlen på Tromsøya til en av verdens 10 vakreste hager.

HVORFOR

Tromsøs botaniske hage viser frem noen av de vakreste og mest hardføre plantene i verden. På en stor steinrygg sør i hagen trives planter fra Tyrkia og Libanon, Sør-Afrika og Chile, mens du på den nordvendte siden, bare 10 meter unna, finner snøleie­planter fra Svalbard. Her er planter fra Arktis, ­Himalaya og det sørligste Sør-Amerika. Botanisk hage i Tromsø har arter som ingen andre hager i verden får til å trives. Og selv Tromsø kan bli for varm for mange av dem. Ekstra stolt er hagen av å ­presentere en av Europas sjeldneste arter: ­polarnyresoleie ­(Ranunculus wilanderi). Denne vokser vilt kun et eneste sted i verden: på Kapp Thordsen på Svalbard.

HVOR

Arktisk-alpin botanisk hage ligger i Brevika i Tromsø, et lite steinkast fra universitetsområdet og sykehuset. Hovedstiene tåler både barnevogn og rullestoler, og her er mange små benker hvor du kan sette deg ned og nyte ditt blomstrende friminutt. Her ligger også Hansine Hansens Kafé i det gamle huset fra 1850 som er flyttet til hagen fra sentrum.

HVORDAN

Botanisk hage er en av fire utstillingsarenaer under Norges arktiske universitetsmuseum, og hagen har 28 temasamlinger. Plantene dyrkes i små stein­landskap, laget av naturlige, svære steinblokker med kartlav og naturlige overflater.

NÅR

Blomstersesongen starter normalt allerede de første dagene i mai, og varer til snøen kommer i oktober. Hagen har ingen porter og kan besøkes gratis døgnet rundt. Høydepunkter gjennom sesongen, for eksempel blomstringsvarsler får du på Tromsø Museums nettside (uit.no/tmu) eller ved å følge Tromsø Arktisk-Alpine botaniske hage på Facebook.

Annonse

Del denne saken:

sex videos
redhead stepteen throated and fed with cum. https://www.xxnx.sex
website blonde teen in pov casting.