Annonse

Idé og inspirasjon

– BONORD med viktig steg for økt mangfold

– Fortsatt er det litt for mange mennesker, en litt for stor ressurs, som flytter fra Nord-Norge, fordi de ikke tør å leve åpent her nord som homofil. På mange felt har Tromsø stor toleranse og takhøyde, og er en god by å være «skeiv» i. Men vi kan bli enda flinkere til å verdsette mangfoldet.

Tekst: Oddny J. Johnsen

 Festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen og styreleder Øivind Ballovarre Østbø i Tromsø Arctic Pride er svært stolt av Tromsø som inkluderende og tolerant by, men også i denne byen kan takhøyden løftes ytterligere. Noe Pride jobber målrettet for å få til.

Del denne saken:

Ordene tilhører Tromsø Arctic Pride sin festivalgeneral, Stein Sebastian Fredriksen (55). Han er søringen som ble tromsøværing, og som nå kan betegne seg selv som «homogeneral» i byen. Stein har bodd i Tromsø siden 1996, og sett byen bli stadig mer åpen og tolerant for homofile. Øivind Ballovarre Østbø (36) sitter som styreleder i samme organisasjon, og kom flyttende fra Bodø til Tromsø for 15 år siden. Til tross for at mye har blitt enklere, og toleransen har økt kraftig bare de siste 5-10 årene, er begge enige om at det fortsatt er nødvendig både for foreningen Fri og Tromsø Arctic Pride å markere mangfoldet i byen – igjen og igjen.

– Vi jobber for å gjøre oss selv overflødige. Men ennå er vi der at vi ønsker å gjøre forholdene tryggere for å være den du er, både her i byen og ellers. Fortsatt er det nok betydelig enklere å være skeiv i en større by og et større bomiljø, enn i distriktet. Og fortsatt er det kanskje enklere for mange homofile å flytte et annet sted enn hjemstedet når de vil vise hvem de egentlig er, sier Stein.

Skape møteplasser og vise mangfold

Tromsø Arctic Pride har som mål å skape trygge og gode møteplasser for den skeive befolkningen, å skape et større mangfold i samfunnet og å la alle, uansett hvem de er, få bli bedre kjent med hverandre.

– Sånn sett tror jeg kanskje det er viktigere med Pride på små tettsteder enn i de store byene. Men byene går gjerne foran og så følger de mindre stedene på, sier Øivind. I Harstad arrangerte de sin første Pride-parade sist sommer. Hammerfest var vertskommune for Finnmark Pride allerede i 2008 og hadde arrangementet siste gang i 2014. De siste årene er det i Finnmark arrangert Barents pride i Kirkenes, på grensen til Russland.

I Tromsø er det i år fem år siden 320 mennesker for første gang trosset snøkovet i Storgata med regnbueflagg og bannere.

– Vi var bevisst på å legge vår Pride til den kalde og mørke årstiden, for å understreke hvor vi bor. Det ga effekt. Bildene av vår litt hustrige første parade gikk worldwide, og dukket blant annet opp i aviser i Australia, forteller Stein.

I fjor var det 6000 mennesker i Tromsø Arctic Pride sin parade. Da er det grunn til å være stolt!

– Vi har ikke så mange «skeive» her i byen engang – tror jeg da, ler Stein.

– Vi lyktes virkelig med å lage en folkefest for alle!

– Uansett viser dette at vi er mange som finner grunn til å feire mangfoldet, og ønsker å markere at vi alle er like mye verdt selv om vi er forskjellige, supplerer Øivind.

Turistattraksjon

– I 2018 satte vi mange nye publikumsrekorder på arrangementene våre, og jeg tror vi traff veldig godt både med foredrag, konserter, utstillinger og teater. Vi skapte spennende møtesteder som traff bredt i befolkningen.

I tillegg opplevde Tromsø Arctic Pride å bli en turistattraksjon.

– Det viste seg at vi fikk mange besøkende fra ulike deler av verden som ville feire Pride sammen med oss. Riktignok jaktet de på nordlyset også, men hadde virkelig fått med seg at arrangementet fantes. Jeg tror aldri Tromsø har hatt så mange lærhomser i byen samtidig noen gang, sier Stein og ler hjertelig.

Bomiljø viktig

BONORD deltok som helhjertet sponsor for Tromsø Arctic Pride, og var en medvirkende årsak til at festivalarrangøren nå kunne lage et så godt og innholdsrikt program.

Få ting er så viktig som gode bomiljø når det gjelder å gjøre mangfold til en del av hverdagen. Stein mener BONORD er en foregangsbedrift i nord når det gjelder å fremme mangfold og inkludering for å skape sunne bomiljø. Fra egen erfaring som styremedlem i sameie, mener han å kunne se en bevissthet rundt dette i svært mye av det boligbyggelaget foretar seg.

– Når en bedrift som BONORD velger å gå inn som sponsor av Tromsø Arctic Pride, tar de et verdivalg som sender viktige signaler om økt mangfold til samfunnet! fastslår han.

– Jeg synes at det til og med i BONORDs egne kurs for tillitsvalgte, kommer fram dette med respekt for alle og ønske om mangfold. Vi kan virkelig være stolt av BONORD som et nordnorsk selskap som er med og tar verden enda et lite steg framover, mener han.

 

Annonse

 

Positivt å bo i leilighet

Når man bor tett på hverandre, er man umiddelbart nødt til å utvise mer toleranse for at ikke alle er som deg selv. Nettopp derfor mener de to det kan være fordel for homofile å bo i en leilighet i et borettslag. I et borettslag er det enkelt å skape seg et nettverk i bomiljøet gjennom å delta på dugnader, bli kjent med naboene i oppgangen og ufarliggjøre det andre kanskje ellers ville oppfattet som rart og annerledes.

– Det finnes svært mange familier med likekjønnede foreldre i Tromsø. Det er ikke uvanlig lenger, og det er bra, mener Stein.

Han tror også det har mye å si med gode rollemodeller, enten de nå finnes i populærkulturen, på film eller i virkeligheten. Som for eksempel Tromsøs egen ordfører, som stolt fikk æren av å tildele Tromsø kommunes kulturpris for 2018 til nettopp Tromsø Arctic Pride.

Stein har vært rådgiveren hennes, og erklærer seg umiddelbart inhabil. Men mener det har betydning at ordfører Kristin Røymo drar inn personlige opplevelser som åpent homofil når hun holder taler, og dermed bygger ned tabuer på sin måte.

Stolt av den de er

Skulle de to Pride-herrene ønske seg noe, så håper de det etter hvert blir mindre vanlig å ta for gitt at partneren er av motsatt kjønn.

Mange homofile opplever at de må «komme ut» igjen og igjen, og stå i de ulike reaksjonene dette skaper. Enten det er på jobb, i styret i borettslaget, i idrettslaget eller hvor det nå måtte være.

– Samtidig er det selvsagt viktig for meg å korrigere når jeg får spørsmålet fra noen som ikke kjenner meg særlig godt om hvor jeg og kona dro i ferien, om at jeg og HAN jeg er gift med har vært der og der, sier Øivind.

– Jeg har absolutt ikke noe behov for å gå rundt å fortelle folk om legningen min hele tiden, samtidig som jeg ikke vil holde den skjult. Derfor blir det slike situasjoner, smiler han.

Målet med Pride er at det skal bli like akseptert å være homofil, bifil eller transkjønnet som hetero, og festivalarrangørene er trygge på at de får arrangere folkefest i mange år ennå, selv om samfunnet har tatt store steg på få år.

– Det er viktig å jevnlig feire mangfoldet. Å jevnlig minne samfunnet på hvor viktig det er at alle har rett til å være seg selv, og stolt av den de er! avslutter Stein Sebastian Fredriksen.

 

 

EPILOG:  Denne artikkelen ble laget og godkjent av kildene for publisering i desember 2018. På grunn av BONORDs omlegging til nye nettsider ble derimot ikke BOLYST publisert digitalt før i april 2019. Den 24. mars i år, to dager etter sin 56-årsdag, døde Stein Sebastian Fredriksen. I samråd med Tromsø Arctic Pride og Steins familie velger BOLYST likevel å publisere denne artikkelen nå. Vi gjør dette i dyp respekt, fordi Stein var en så viktig stemme for Pride-bevegelsen i Nord-Norge, og fordi budskapet han hadde er så viktig. Vi lyser fred over Stein Sebastian Fredriksens minne. (red.)

Fakta om Pride:
Pride fyller i år 50 år! Pride-paradenes opprinnelse går tilbake til 1969, og et opprør med utspring i en bar kalt Stonewall i New York. Etter at politiet i lengre tid hadde trakassert barens gjester som i all hovedsak var homofile, brøt det ut et stort menneskerettighetsopprør blant de homofile. Nasjonalgarden ble satt inn for å kontrollere de til dels voldelige demonstrasjonene mot opprørspolitiet. Før ordføreren i New York til slutt erklærte at det ikke skulle føres noen krig mot homsene. De første Pride-paradene ble året etter arrangert flere steder i USA, for å kjempe for de homofiles rettigheter. Siden har paradene spredt seg over store deler av verden.

 

Del denne saken:

sex videos
redhead stepteen throated and fed with cum. https://www.xxnx.sex
website blonde teen in pov casting.