Både lutefisk og boknafisk er «moden fisk» og begge har opparbeidet seg en voldsom popularitet. Men mens lutefisken forbindes med et mangfoldig tilbehør av ulike smaker, er det veldig lite «utenomsnakk» når det kommer til boknafiskfesten: Det er selve fisken, det er bacon, det er gulrotstuing – og poteter. Punktum!
Tidligere var vi tvunget til høy grad av bevissthet om sesong for det meste av mat – ikke minst i forhold til tilgang på frukt og grønt. Slik er det jo ikke lenger, for vi får tak i det aller meste av råvarer året rundt. Men torsken har selvsagt sine tradisjonelle sesonger, og grovt sett kan vi dele disse sesongene inn i årets kvartaler: Januar-mars er tiden for tradisjonell mølje, der torsken spises fersk, og gjerne med lever og rogn som fast tilbehør. April-juni kunne være sesongen for boknafisk, der man spiste den hengte fisken som ikke hadde rukket å bli helt gjennomtørr. Juli-september var sesongen for tørrfisk eller klippfisk, som riktignok ikke har rukket å bli noen stor «slager» her hos oss. Årets siste kvartal, oktober-desember, var lutefisksesong, der tørrfisken ble lutet og vannet og gjort til et festmåltid som har blitt mer populær etter hvert som tilbehøret er gjort mer allsidig.