Annonse

Aktuelt

Anbefaler alternative energikilder

Om få år håper Odin F. Eikeland at det er mer vanlig å legge solcellepanel ute på både vegger og tak i bolig- og industribygg. Og for solenergiproduksjonen i nord, kan det være en fordel om snøen blir liggende så lenge som overhodet mulig.

Tekst: Oddny J. Johnsen

Del denne saken:

 Forsker Odin F. Eikeland anbefaler borettslag å tenke fornybar energi når de skal renovere. I tillegg er det mye å spare på etterisolering og bedre styring av strømbruken. (Foto: Rune Stoltz Bertinussen).

Aldri så galt at det ikke er godt for noe, med andre ord. Skulle våren være ekstra sen og kald, så kan dette faktisk være fordel for de som vil produsere strøm ved hjelp av solenergi.

‒ Dersom en har tosidige solcellepaneler, vil en kunne oppnå høyere produksjon som følge av at den omliggende snøen som reflekterer solstrålene mot både over – og undersiden av panelene.

I mai har midnattssola kommet, ergo kan vi ha strømproduksjon nær døgnet rundt, forklarer Eikeland fra taket til Teorifagbygget ved Universitetet i Tromsø, som vi besøker i litt hustrig oktobervær. Her forsker Arctic Center for Sustainable Energy blant annet på ulike løsninger fornybar energi systemer som kan brukes under arktiske forhold. Ulike typer solcellepanel testes ut her på dette anlegget.

‒ Selv på en overskyet dag som dette, produseres det strøm her, men mengden går gradvis nedover om høsten, og i mørketiden er det selvsagt ingenting. Derfor kan vi ikke så langt nord basere oss på å kun bruke solenergi, og ulike løsninger satt i system må benyttes. Mens du må kjøpe av strøm fra andre kilder om vinteren, kan du tjene inn i sommerhalvåret. Da bruker vi mye mindre energi selv, og du kan selge overskuddet fra egen strømproduksjon, forklarer Eikeland.

For enn så lenge er det vanskelig å lagre «sommerenergien» til senere bruk, selv om teknologene jobber med saken.

Tenk energi ved renovering

Flere borettslag har de siste årene investert store summer i for eksempel etterisolering, hvilket gir umiddelbar effekt på strømregninga, siden energiforbruket går ned.

‒ For borettslag med store tak- og veggflater er det absolutt en god idé med solcellepanel som kan være et supplement til øvrig energi, sier Eikeland.

Her er etter hvert mange gode løsninger på markedet og stadig flere blir tilgjengelig. Utbyggingen av solenergi vokser kraftig.

‒ Veksten av solenergi har ikke vært så høy her nord, men på landsbasis har vi hatt en ekstrem utvikling siden 2015. Utbyggingen økte blant annet med 29 prosent fra 2017 til 2018!

Han forteller at mange leverandører spesialiserer seg på privatmarkedet. Konseptet «nabostrøm» er blitt populært lenger sør, hvilket innebærer at overskuddsenergien fra en enkelt husstand kan selges til naboene.

‒ En av de store fordelene med solceller er likevel at de kan plasseres på noe vi allerede har bygget. Du trenger ikke å lage nye installasjoner i naturen, påpeker han.

‒ Spesielt i industrien er det store flater på for eksempel tak, som i dag er uutnyttet. Flere bedrifter får øynene opp for dette nå, og har begynt å dekke sine tak med store anlegg.

 - I Norge har vi et ubevisst forhold til strøm fordi den er billig, mener Odin F. Eikeland.

Forsker på Senja

Eikeland er de neste fire årene ansatt som doktorgradsstipendiat i et forskningsprosjekt på Senja. Her skal han i de to fiskerisamfunnene Husøy og Senjahopen, se på hvordan man på slike mindre steder i distriktene, kan redusere behovet for tilført strøm gjennom å selv produsere energi fra for eksempel solceller og å gjennomføre energiøkonomiseringstiltak.

‒ Fiskeindustrien på disse stedene er periodevis svært energikrevende, og sliter med spenningsfall i sine høysesonger når anleggene går for fullt. Målet er å få til en bedre utnyttelse og styring av den strømmen de allerede har tilgang på, og supplere hvis mulig med solceller og batteriløsninger, forklarer den unge altaværingen, som er utdannet sivilingeniør innenfor energi, klima og miljø.

I dette prosjektet vil bedre styring av strømbruken også være en sentral faktor.

‒ Her i Norge har vi et ubevisst forhold til strøm fordi den er billig, og vi har mye av den. Nå kan du enkelt få strømstyringsløsninger på telefonen. Her kan du planlegge din strømbruk gjennom døgnet, skru av flere lys og redusere innetemperaturen når boligen er tom, eller om natten. Skulle et borettslag sette fokus på strømforbruk, vil dette garantert smitte av på beboerne også. Man trenger ikke tenke så kjempesvært hele tiden. Det holder å bli mer bevisst, sier Odin F. Eikeland ved Arctic Center for Sustainable Energy.

 ‒ For borettslag med store tak- og veggflater er det absolutt en god idé med solcellepanel som kan være et supplement til øvrig energi, mener forsker Odin F. Eikeland. (FOTO: Rune Stoltz Bertinussen).

Del denne saken:

sex videos
redhead stepteen throated and fed with cum. https://www.xxnx.sex
website blonde teen in pov casting.